Zo vang je een Rus

In Moskou zijn de mannen schaars en gaan de vrouwen op les om er een aan de haak te slaan. Een dagje mee op cursus: ‘Hoe gedraag je je zo dat mannen verliefd op je worden?’

Psycholoog en zelfbenoemd mannenexpert Alisa Metelina (links) legt cursist Daria Cholod de kunst van het verleiden uit: „Het gaat er niet om wat je zegt, zolang het maar sexy klinkt.” Foto's Julie Hrudova
Psycholoog en zelfbenoemd mannenexpert Alisa Metelina (links) legt cursist Daria Cholod de kunst van het verleiden uit: „Het gaat er niet om wat je zegt, zolang het maar sexy klinkt.” Foto's Julie Hrudova

Even focussen, dames. Psycholoog en zelfbenoemd mannenexpert Alisa Metelina kijkt haar klaslokaal rond. Wie is er aan de beurt? Een knap blond meisje schraapt haar keel en begint voor te lezen van het blaadje op haar schoot. „Ik houd héél erg van koffie.” Ze pauzeert, kijkt even op, en slaat haar ogen gauw weer neer. Ze lacht er verlegen bij, peilt de reactie van haar vooralsnog doodstille medestudentes tijdens de cursus ‘Op mannenjacht’. De ondertitel: ‘Hoe gedraag je je zodat ze verliefd op je worden?’ 

Metelina vindt dat haar leerling beter kan. „Let op je intonatie. Het gaat er niet om wat je zegt, zolang het maar sexy klinkt. Nog eens, maar dan zwoel.” Er wordt gegiecheld. Daria Cholod (26, lerares Engels) glimlacht naar de blondine die meteen naar de punten van haar schoenen begint te staren.

De acht dames in de groep van Metelina zijn tussen de twintig en dertig jaar oud. Ze zijn licht in paniek omdat ze de gemiddelde trouwleeftijd van 25 jaar voorbij zijn. Cholod: „Mensen zéggen het niet, maar je hoort ze denken: wat zou er mis met haar zijn?” En dan zijn er de familieleden nog. „Mijn moeder en oma vragen er niet meer naar. Maar mijn ooms en tantes willen altijd weten wanneer de bruiloft is.”

Ze zijn behoorlijk in de meerderheid, de vrouwen in Rusland. Volgens Rosstat, het Russische CBS, leven in Rusland ruim 10,5 miljoen meer vrouwen dan mannen. Moskou (met zo’n 12 miljoen inwoners) telt een miljoen meer vrouwelijke inwoners. Fijn voor de heren, die het voor het uitkiezen hebben. Wat minder voor de dames. „De concurrentie is moordend”, zucht Cholod. „En het ís al zo ingewikkeld een geschikte man te vinden.”

De meesten hebben zich ingeschreven bij Metelina op aanraden van een vriendin. Ze hebben genoeg van Tinder, zeer populair in Rusland, en het online daten. Ze zijn het er allemaal over eens: de ‘goede Russische mannen’ zijn schaars. Hun eisen hebben ze bijgesteld – hij moet in elk geval een baan hebben, zeggen ze. En niet teveel drinken. Of te dominant zijn. Cholod: „Russische mannen spelen graag de baas over hun vrouw. Ik ben er nog nooit één tegengekomen zonder conservatieve denkbeelden.”

Mannen zijn verwend

Het is hard werken, geeft Metelina toe. „Russische mannen versieren niet. Het zijn geen Spanjaarden. Hier moet je als vrouw zelf op de mannen afstappen.” Volgens Cholod zijn de mannen verwend door alle aandacht, hoeven ze simpelweg geen moeite te doen. Volgens Metelina zijn ze verlegen. Daarom moet je ze op hun gemak stellen. Ze zet onschuldige ogen op, glimlacht erbij. Zo dus.

Waar het vrouwenoverschot in de jaren na de Tweede Wereldoorlog verklaard kon worden uit het grote aantal gesneuvelde soldaten (naar schatting 13 miljoen), is de oorzaak voor het mannengebrek tegenwoordig ‘risicovol gedrag’. „Het sterftecijfer ligt in Rusland een stuk hoger dan in andere landen. Vooral voor mannen. In de leeftijdscategorie dertig zie je een duidelijke afname van het aantal Russische mannen”, zegt Vladimir Kozlov, onderzoeker aan het Russisch Instituut voor Demografie dat verbonden is aan de Higher School of Economics in Moskou. De reden: alcoholmisbruik, al dan niet in combinatie met gevaarlijk rijgedrag. „Alcoholisme, motorongelukken en hartziekten zijn sinds de Sovjettijd de meest voorkomende doodsoorzaken onder mannen. Ze zorgen slechter voor zichzelf dan de vrouwen.” Mede hierdoor leven ze korter dan vrouwen: de levensverwachting is 65 tegenover 76 jaar.

Het goede nieuws: de kloof is wel al iets verkleind, al komt deze lang niet in de buurt van het Europese verschil van slechts vier jaar. Mannen stierven in Rusland voorheen gemiddeld niet elf, maar dertien jaar eerder dan vrouwen. Kozlov benadrukt dat alcoholmisbruik en de dodelijke gevolgen zijn piek kende in de jaren negentig. „Daar zie je nu nog steeds de gevolgen van in onze demografiecijfers.” Het grote verschil in levensverwachting zal voorlopig niet verdwijnen, voorspelt Kozlov. „Mannen zijn dan misschien wat gezonder gaan leven, maar vrouwen ook.”

Sensueel de sleutelbos oppakken

Intussen doen de zelfhulpgoeroes goede zaken. Een greep uit de ontelbare cursussen die via Google en YouTube te vinden zijn: ‘Hoe te verleiden, verliefd te worden en je man te houden?’, ‘Hoe trouw je een Russische man in drie maanden?’, en: ‘Hoe vind je een fatsoenlijke man?’ Het gaat in de meeste gevallen om een cursus met tussen de tien en vijftien leerlingen die uit vier lesdagen bestaat. De kosten: tussen de 12.000 en 24.000 roebel, momenteel zo’n 150 tot 300 euro (ongeveer de helft van het maandsalaris van een hoogopgeleide Rus).

Ook zijn er privéconsulten mogelijk, veelal bij psychologen die zich, naar eigen zeggen, hebben gespecialiseerd in ‘liefdesadvies’. De tarieven hiervoor zijn op aanvraag, en meestal rond de 10.000 roebel (125 euro) per keer. Een goedkopere optie is het bekijken van de instructievideo’s op Metelina’s website. Of de filmpjes van haar collega-goeroes – vooral vrouwen van rond de veertig, en een enkele man – op YouTube met titels als ‘Verleid een man in twee minuten’. Hierin wordt uitgelegd hoe vrouwen de aandacht kunnen trekken. Door op sensuele wijze een gevallen sleutelbos op te rapen. Of een man tijdens een gesprek aan te kijken onderwijl zichzelf aaiend.

Klaag nooit in zijn bijzijn

Metelina is opgestaan, heeft haar hand in haar zij geplaatst en kijkt naar assistent Joeri. Die schrijft woorden op het bord die de cursisten om beurten provocerend moeten uitspreken: hard, diep, lang. Het gaat er niet alleen om een man in bed te krijgen, waarschuwt Metelina. „Het is de bedoeling dat je iemand tot levenspartner maakt. Maar daarvoor moet je hem eerst verleiden, toch?” IJverig geknik. 

Een van de tips voordat de pauze begint: wees benaderbaar op openbare plekken. „Stel, je staat in de file naast een leuke man, draai dan je autoraampje open en zing mee met de radio.” Zo ziet hij dat je een opgewekt persoon bent, en daar houden mannen van. „Klaag ook nooit in zijn bijzijn. Gaven je ouders vroeger geen aandacht: zeg dan dat ze je lekker veel vrijheid gaven. Klinkt vrolijker.”

Cholod zucht diep. Hier was ze al bang voor. „Ik wil me helemaal niet zo ondergeschikt opstellen. Maar blijkbaar ontkom je daar niet aan.” Nog een: wees altijd dankbaar. „Als hij je uitnodigt voor een etentje, complimenteer je hem met zijn restaurantkeuze.”

Metelina spert haar ogen wijd open, kijkt verbaasd om zich heen. Met haar hand voor haar mond: „Wat een leuke plek. Dankjewel dat je me hier mee naartoe hebt genomen.” Cholod rolt met haar ogen, maar begint druk te schrijven tijdens de sms-tips. Waar het op neerkomt: het is aan de vrouwen ervoor te zorgen dat er nummers uitgewisseld worden, maar ze mogen niet als eerste iets van zich laten horen. „Creëer de omstandigheden, maar neem nooit het échte initiatief.”

Als Cholod de deur van het klaslokaal achter zich dichttrekt – „we gaan niet meer terug na de pauze, ik vind dit seksistisch” – vertelt ze dat ze werkt aan een nieuwe strategie.

Ze bezoekt nu alleen nog maar bars waar buitenlandse mannen komen. „Expats zijn veel aardiger. Als je zegt dat je 26 bent, kijken ze je totaal niet geschrokken aan.” Lachend, met Amerikaans accent: „Oh, 26 pas. Fantástisch. Wat studeer je?”