Week #9: Dit zijn de boeken die we deze week voor je bespreken

Met recensies van ‘Why the Right Went Wrong’, ‘Dark Money’, ‘Onheilig’, ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’, ‘Brieven uit Genua’, ‘Het boek van mijn levens’, ‘De doodsvogel’, ‘Dublinezen’, ‘Achter het verdwijnpunt’, ‘This is London’, ‘The Ransom of the Soul’ en ‘Sam Phillips’.

 • ●●●●

  E.J. Dionne: : Why the Right Went Wrong

  &

  Jane Mayer: : Dark Money

  dionne

  De Amerikaanse Republikeinen maken zich zorgen om de opkomst van Trump, maar hebben dit type politicus sinds de jaren zestig zelf gecreëerd. De zakenwereld speelt daarin een belangrijke rol. Dat tonen volgens Guus Valk twee journalisten aan in hun nieuwe boeken.

  Simon & Schuster, 544 blz, € 28,99 & Doubleday, 449 blz. € 24,99

 • ●●●●

  Roos van Rijswijk: Onheilig

  roos

  Gemakkelijke sympathie of energie zijn geen voorwaarde voor een interessant boek bewijst Onheilig, de debuutroman van Roos van Rijswijk. Onheilig verkent de heilige band tussen een moeder en een zoon, en de belemmeringen die daaruit voortkwamen. Houden van dit boek is niet gemakkelijk, vindt Thomas de Veen. En toch…

 • ●●●●●

  Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda (ill.): Hoe Tortot zijn vissenhart verloor

  benny

  In Benny Lindelaufs nieuwe jeugdroman weet een veldkok te overleven in oorlogstijd. Lindelauf toont zich volgens Thomas de Veen in Hoe Tortot zijn vissenhart verloor een weergaloos stilist – en, zo blijkt opnieuw, een van de beste jeugdschrijvers die we hebben.

  Querido, 236 blz. € 19,99. 12+

 • ●●●●●

  Ilja Leonard Pfeijffer: Brieven uit Genua

  ilja

  Met een nieuwe, ferme bundel brieven - vooral gericht aan zijn ex-vriendin - is de dichter, classicus en schrijver Pfeijffer aan het Privédomeinen geslagen. Zijn opgeruimdheid is benijdenswaardig, schrijft Sebastiaan Kort. Toch raak je van de brieven helaas niet ondersteboven.

 • ●●●●

  Aleksandar Hemon: Het boek van mijn levens

  hemon

  De Bosnisch-Amerikaanse schrijver Aleksandar Hemon werd beroemd met zijn verhalenbundel Questions about Bruno. Zijn nieuwe Het boek van mijn levens is boeiende autobiografische non-fictie over zijn jeugd in Sarajevo en zijn jaren als immigrant in Amerika.

 • ●●●●●

  Samuel Bjørk: De doodsvogel

  samuel

  Zijn debuut Ik reis alleen was vorig jaar een bestseller en nu verschijnt Samuel Bjørks tweede thriller alweer op de hitlijsten. Weer over het Noorse politieduo Holger Munch (oud, melancholisch en rookt te veel) en Mia Krüger (jong, suïcidaal en drinkt te veel). Het is prettige entertainment, vindt Robert Gooijer. Als je maar wel je gezonde verstand een blokje om stuurt tijdens het lezen.

 • ●●●●

  James Joyce: Dublinezen

  james

  Uit de verhalen in Dubliners ontsproot het oeuvre van de Ierse modernist James Joyce, bekend van Ulysses. Vertalersduo Bindervoet en Henkes hanteert volgens Rob van Essen in Dublinezen weer een speelse, alles-behalve omzichtige omgang met het origineel. Zo kan Joyce weer jaren mee.

 • ●●●●●

  Laura Cumming: Achter het verdwijnpunt

  laura

  De Britse kunsthistorica Laura Cumming reconstrueert gedetailleerd hoe Velázquez’ verloren gewaand portret van de Britse kroonprins Charles I uit 1623 via een bezeten man terechtkwam in 19de-eeuws New York. Waar het is nu en hoe het eruit zag? Het is een van de grote raadsels van de kunstgeschiedenis, schrijft Sandra Smallenburg.

 • ●●●●

  Ben Judah: This is London

  ben"

  Londen draaide altijd op migranten en hun goedkope arbeid. De Britse journalist Ben Judah (1988) doet volgens Hans Steketee weergaloos verslag van zijn reis tussen de schoonmakers, prostituees, bouwvakkers, cokedealers en kindermeisjes die Londen ook tot Londen maken. Recente golven nieuwkomers hebben het karakter van de stad onherkenbaar veranderd, schrijft Hans Steketee.

  Picador, 424 blz. € 20,99

 • ●●●●

  Peter Brown: The Ransom of the Soul

  peter

  Aanvankelijk mochten alleen martelaren direct ‘naar boven’. De simpele ziel moest wachten op Jezus’ terugkeer. Toen die uitbleef, veranderden de opvattingen over de hemelvaart. Meesterhistoricus Peter Brown vertelt in een volgens Hendrik Spiering bij vlagen meeslepend verhaal hoe het hiernamaals steeds individualistischer werd en geldschenkingen steeds belangrijker werden voor het zielenheil.

  Harvard University Press, 262 blz. € 30,-

 • ●●●●●

  Peter Guralnick: Sam Phillips

  peter-1

  In deze biografie van Sam Phillips, de ontdekker van de rock ‘n’ roll, wemelt het van de schitterende verhalen over popmuzikanten. Wel de biograaf soms iets te wijdlopig en bombastisch, schrijft Bernard Hulsman.

  Harvard University Press, 262 blz. € 30,-

 • Lees ook

 • Column: Arjen Fortuin

  arjen

  Sommige boeken zijn de voortzetting van de pubquiz met andere middelen. Van wie bijvoorbeeld zijn de volgende regels: ‘Daar zitten de mensen in dat frisse chalet,/ gieten bier en wijn in hun snoeten/ en eten en zuipen zich luidruchtig vet,/ weer naar buiten op handen en voeten.’ Pfeijffer? Enquist? Chabot?

 • Interview: Roos van Rijswijk en Lize Spit

  lize

  Allebei publiceerden ze de afgelopen maanden een opmerkelijke debuutroman. Lize Spit en Roos van Rijswijk over debuteren in 2016: van het voorschot en de mediatraining tot het moment waarop je je schaamt voor je boek.

  • Roderick Nieuwenhuis