VN-commissaris steunt Apple in zaak tegen de FBI

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten vreest voor precedentwerking als het bedrijf de iPhone van een terrorist moet kraken.

De Hoge Commissarist voor Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein van de VN waarschuwt voor schadelijke gevolgen als Apple moet meewerken aan een FBI-verzoek om de iPhone van een terrorist te kraken. Foto Denis Balibouse/Reuters

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad Al Hussein van de Verenigde Naties heeft zich gemengd in de zaak rondom het FBI-verzoek aan Apple om de telefoon van een terrorist te kraken. Nadat eerder het technologiebedrijf zelf al waarschuwde voor mogelijk schadelijke gevolgen stelt hij dat de zaak tot precedentwerking kan leiden.

De FBI doet momenteel onderzoek naar de schutters die in december veertien mensen doodschoten in het Californische San Bernardino. De inlichtingendienst heeft echter moeite om bij gegevens op de iPhone van één van de terroristen te komen. Apple kreeg daarom eerder van de rechter te horen dat het de FBI moet helpen de telefoon te ontgrendelen. Het bedrijf vreest echter dat het verplicht wordt een achterdeur te creëren waarmee hackers in de toekomst gemakkelijk telefoons kunnen kraken.

Verschillende technologiebedrijven als Facebook en Microsoft schaarden zich donderdag al achter Apple’s weigering mee te werken aan het gerechtelijk verzoek en nu heeft ook VN-commissaris Al Hussein zich uitgesproken. Hij vreest dat “Pandora’s box” wordt geopend als aan de wens van de FBI tegemoet wordt gekomen:

“Een succesvolle zaak tegen Apple in de Verenigde Staten zorgt voor een precedent dat het onmogelijk maakt voor Apple of enig ander internationaal IT-bedrijf om de privacy van klanten veilig te stellen. Dit kan implicaties hebben die schadelijk zijn voor miljoenen mensen wereldwijd. Het zou een cadeautje zijn voor autoritaire regimes en hackers.”

Handlangers

Al-Hussein stelt dat de FBI “alle mogelijk steun” moet krijgen bij hun onderzoek naar de plegers van de aanslag in San Bernardino, maar dat er “vele andere manieren zijn om te achterhalen of de moordenaars werkten met handlangers”. Apple zelf vroeg vorige week al in een officiële reactie aan het Amerikaanse gerechtshof om niet mee te hoeven werken aan het FBI-verzoek.

Afgelopen maandag stelde de rechter Apple in het gelijk in een andere zaak waarin de FBI het technologiebedrijf vroeg de gegevens van een drugsdealer te overhandigen aan de inlichtingendienst. Een beroep van de FBI op de 227 jaar oude All Writs Act werd door de rechtbank afgewezen.

    • Jorg Leijten