Boeing gaat wc reinigen met uv-licht

Op intercontinentale vluchten is toiletbezoek bijna onvermijdelijk. Maar veel reizigers gruwen van zo’n veelgebruikte verzamelplaats van bacteriën. Goed nieuws: de bacterievrije vliegtuig-wc komt er aan.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing kondigde donderdag een prototype aan van een zelfreinigend toilet: Boeing’s Clean Lavatory. Een schoonmaaksysteem met ultraviolet licht – een andere versie dan het schadelijke uv-licht van zonnebanken – doodt volgens Boeing 99,99 procent van de bacteriën en desinfecteert alle oppervlakken in de wc in drie seconden.

Zodra de passagier het toilet verlaat treedt de schoonmaakcyclus in werking. Het uv-licht valt op alle onderdelen, de toiletbril gaat vanzelf omhoog en omlaag. Kraan, zeeppomp, toiletdeksel, handdroger en vuilnisemmer hoeven niet te worden aangeraakt. Zelfs geur wordt bestreden door het uv-licht. Een handsfree deurklink wordt nog onderzocht.

Jeanne Yu van Boeing: „We proberen de afkeer te verminderen die we allemaal ervaren wanneer we een veelgebruikt toilet moeten benutten tijdens een vlucht.” Boeing heeft patent aangevraagd op het systeem. De Europese concurrent Airbus werkt naar eigen zeggen ook hard aan touchless technologie met bacterievrije oppervlakken voor schonere wc’s aan boord.