Veroordeelde drugshandelaar: NOS beschadigt mijn reputatie

De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin sleept de NOS voor de rechter. Hij eist rectificatie van beschuldigingen en een schadevergoeding van 10.000 euro.

De Turkse fascistische staat probeert met medewerking van de NOS zonder gronden de Koerdische vrijheidsstrijder en zakenman Hüseyin Baybasin (59) verder te criminaliseren.

In een keurig grijs pak gestoken en bewaakt door twee politiemannen was dit de strekking van het betoog – in de Engelse taal – dat de in Nederland wegens moord en drugshandel tot een levenslange celstraf veroordeelde Baybasin donderdag afstak in de Utrechtse rechtbank. Hij had speciaal toestemming gekregen om voor één dag zijn gevangeniscel in Heerhugowaard te mogen verlaten om de door hem tegen de NOS aangespannen rechtszaak bij te wonen. Baybasin eist een schadevergoeding van 10.000 euro en „ruimhartige rechtzetting” van publicaties die de NOS vorig jaar deed op de eigen website.

Een bizarre publicatie

Volgens de advocaat van Baybasin, Matthijs Kaaks, heeft de NOS op 12 mei 2015 „een bizarre publicatie” op de website gedaan waarin zijn cliënt „zonder enige grond prominent in verband werd gebracht met een liquidatie in Istanbul in december 2014”. De justitieverslaggever van de NOS Robert Bas schreef die dag dat „bronnen” tegen de NOS hadden gezegd dat een van de opgepakte verdachten in een liquidatieonderzoek „een voormalige compagnon” is van Baybasin.

Kaaks meent dat er sprake is van onbehoorlijke en onzorgvuldige journalistiek door Baybasin – die deze maand precies achttien jaar achter Nederlandse tralies zit – te linken „aan een brute liquidatie”. De NOS is er volgens hem op uit „de reputatie van zijn cliënt te beschadigen”.

Baybasin heeft altijd ontkend schuldig te zijn aan de feiten waarvoor hij in Nederland is veroordeeld. Sinds 2011 is op verzoek van advocate Adèle van der Plas de Hoge Raad bezig te onderzoeken of de strafzaak tegen Baybasin moet worden herzien. In juni zal de advocaat-generaal Diederik Aben zijn conclusies na jarenlang onderzoek naar onder andere de rechtmatigheid van telefoontaps bekend maken. De strafzaak is volgens Kaaks „een steen in de maag van de Nederlandse rechtsstaat”. En dan steekt het extra dat aan de vooravond van de ontknoping de NOS Baybasin opnieuw met moord in verband brengt. „Wie al zo lang wanhopig vecht voor waarheidsvinding wordt door een vals nieuwsbericht in een open zenuw geraakt”.

Volgens Kaaks staat vast dat de NOS zich in haar bericht baseert op slechts één bron: een volslagen onbetrouwbare Turkse heroïnehandelaar. „Een dubieuze intrigant”, aldus Kaaks. Het steekt Baybasin bovendien dat de NOS voorafgaande aan de publicatie geen weerwoord heeft gevraagd bij zijn advocaten. „Dit is geen serieuze journalistiek”, zegt Kaaks. „Zo’n staatsmedium willen we in Nederland niet hebben”, zei Van der Plas.

Deels anonieme bronnen

Op de vraag waarom de NOS geen weerwoord heeft gevraagd, werd door de advocaat van de NOS Bas le Poole niet ingegaan. Hij zei wel dat de NOS de berichtgeving baseert op meer, deels anonieme bronnen. Le Poole zei niet te begrijpen waarom Baybasin zich zo druk maakt. Het betreft slechts „twee zinnetjes” in een bericht. „Er wordt veel meer in gelezen dan er staat”, aldus Le Poole. Hij beschuldigt de tegenpartij van „complotdenken”.

Kaaks verwierp die verdediging. „Met een paar zinnen kan ongelooflijk veel gif worden gezaaid”. Baybasin kreeg het laatste woord en verklaarde dat de NOS in zijn ogen immoreel handelt. Hij zei ondanks jarenlang volgens hem onschuldig verblijf in de gevangenis nog steeds vertrouwen te hebben in de Nederlandse rechtsstaat. De Utrechtse rechters wijzen 20 april vonnis.

Lees ook: ‘Vervalste telefoontaps gebruikt bij vervolging Huseyin Baybasin’