Marokko werkt niet goed mee aan uitzetting van zijn landgenoten uit Nederland

Marokko werkt nog steeds niet optimaal mee aan het terugnemen van onderdanen die niet in Nederland mogen blijven. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie na berichtgeving in De Telegraaf.

In december 2014 zei Marokko al niet langer mee te werken aan uitzettingen uit Nederland. Daarmee reageerde de Marokkaanse regering op een aankondiging van minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA). Die wilde de uitkeringen verlagen van Marokkaanse Nederlanders die terug verhuizen naar Marokko. Omdat Marokko daar niet aan meewerkte, dreigde Asscher het zogeheten ‘sociale zekerheidsakkoord’ eenzijdig op te zeggen, waardoor de Marokkaanse Nederlanders helemaal geen uitkeringen meer krijgen.

In mei 2015 gingen beide landen opnieuw onderhandelen over dit akkoord. Officieel werkt Marokko sindsdien weer mee aan gedwongen terugkeer. Maar in de praktijk komt daar nog weinig van terecht.

Vorig jaar verstrekte de Marokkaanse ambassade ongeveer vijf reisdocumenten, terwijl Nederland er 215 had aangevraagd. Ter vergelijking: in 2013, voordat het conflict ontstond, deed Nederland 280 aanvragen en werden er 80 reisdocumenten verstrekt.

Het sociale zekerheidsverdrag zal waarschijnlijk per 1 januari 2017 worden stopgezet.