Turkse politie doet inval bij oppositiekrant

Eerder vrijdag werd de krant onder curatele gesteld. De krant is kritisch op president Erdogan.

Honderden mensen hadden zich eerder vrijdag voor de deur van het redactiegebouw verzameld.
Honderden mensen hadden zich eerder vrijdag voor de deur van het redactiegebouw verzameld. Foto Emrah Gurel / AP

De Turkse politie is met geweld het redactiegebouw van de oppositiekrant Zaman binnengedrongen. Dat was te zien op livebeelden, meldt persbureau Reuters. Even daarvoor hadden agenten met waterkanonnen en traangas een groep demonstranten voor de deur uiteengedreven.

Eerder vrijdag had de rechter besloten dat de krant onder curatele kwam te staan van de Turkse overheid. Het blad wordt in verband gebracht met de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen, een fel criticus van president Erdogan.

Na de uitspraak van de rechter hadden zich bij de redactie van Zaman volgens Reuters honderden demonstranten verzameld. Ze protesteerden tegen wat ze beschouwen als een aanval op de persvrijheid.

Enkele maanden eerder werd de hoofdredacteur van de internationale editie Today’s Zaman opgepakt nadat hij zich op Twitter kritisch had uitgelaten over president Recep Tayyip Erdogan.

Cihan News Agency - een persbureau van dezelfde uitgeverij als Zaman - zond de politieactie enige tijd live uit. Bekijk de beelden hier:

De Turkse overheid treedt al langer op tegen de Gülenbeweging. Lees ook: ‘Persvrijheid is inzet van politiek spel’