Turkse overheid neemt grootste oppositiekrant over

De krant heeft banden met de invloedrijke islamitische geestelijke Fethullah Gülen, een criticus van president Erdogan.

De Turkse oppositiekrant Zaman komt onder curatele te staan van de Turkse overheid. Dat besluit heeft een rechtbank in Istanbul vrijdag genomen, zo meldt persbureau Reuters zojuist. De kritische Zaman wordt vaak in verband gebracht met de invloedrijke islamitische geestelijke Fethullah Gülen, een fel criticus van president Erdogan.

De maatregel komt enkele maanden nadat in Turkije de hoofdredacteur van Today’s Zaman werd opgepakt, de internationale versie van de Zaman. Aanleiding daarvoor was dat hij zich op Twitter kritisch had uitgelaten over president Recep Tayyip Erdogan. In 2014 deed de Turkse politie al eens invallen bij de Zaman.

Grootste krant van Turkije

Critici vrezen dat het overnemen van de grootste Turkse krant – met een oplage van bijna 650.000 stuks – een poging is de oppositie de mond te snoeren. Amnesty International spreekt in een reactie zijn zorgen uit over de persvrijheid in Turkije:

“Vrije en onafhankelijke media zijn, samen met de rechtstaat en onafhankelijke rechtspraak, de hoekstenen van de internationaal gegarandeerde vrijheden, die ook gelden voor iedereen in Turkije.”

De strijd tegen Gülen

De Turkse regering nam de laatste tijd meermaals maatregelen tegen Gülen, die volgens de regering-Erdogan de regering wil destabiliseren. Over die strijd zei onze correspondent Marloes de Koning vorig jaar:

“Erdogan ziet de Gülen-beweging als een soort parallelle staat binnen de staat, een vijfde colonne in de eigen gelederen. Sinds 2013 is hij al bezig met een harde campagne om het ambtenarenapparaat van aanhangers van deze beweging te zuiveren. Dat gaat vrij ver.”

Twitter avatar SevgiAkarcesme Sevgi Akarcesme It’s official. Zaman media group is seized! But we are still preparing our last FREE newspaper! #ZamanSusturulamaz https://t.co/4YAcr1CLmH

Medewerkers van de Zaman zijn intussen hard aan de slag om nog een laatste krant te maken zonder staatstoezicht. Of het besluit van de rechtbank ook gevolgen heeft voor de internationale versie van de krant is niet duidelijk. In Nederland wordt een vertaalde versie uitgegeven.