Rebellengroep: Syrisch regime schendt wapenstilstand

Regeringstroepen zouden bezig zijn met het veroveren van gebieden van oppositiegroepen.

Een rebellenstrijder in de wijk Jobar, Damascus. Foto Bassam Khabieh / Reuters

Een belangrijke Syrische rebellengroep, Jaish al-Islam, zegt dat het regime de wapenstilstand die sinds zaterdag geldt heeft geschonden. Regeringstroepen zouden volgens de groep bezig zijn met het veroveren van gebieden die nu in handen zijn van oppositiegroepen. Dat meldt persbureau Reuters.

Mohamad Alloush, de politieke leider van Jaish al-Islam, zegt tegen Reuters dat het regime de laatste dagen al strijders heeft gedood en gebieden heeft heroverd, zoals bij de frontlinie bij Damascus:

“Het regime heeft het bestand zwaar geschonden en nieuwe gebieden ingenomen. Ze gebruiken allerlei soorten wapens, vooral vliegtuigen en vatenbommen. “

Omgekeerd heeft het regime al de rebellen beschuldigd van het schenden van het staakt-het-vuren, volgens Reuters.

Hulp amper op gang

Hij zegt ook dat de hulpgoederen die de laatste dagen zijn geleverd niet eens in 10 procent van de totale behoefte voorzien. In de meeste gebieden zou helemaal niets zijn geleverd. De Verenigde Naties hebben zondag gezegd dat ze deze week 154.000 mensen in belegerde plaatsen in Syrië met hulp proberen te bereiken. Het totale aantal mensen in belegerde steden en dorpen dat dringend behoefte aan voedsel en medicijnen heeft wordt geraamd op 450.000.

Jaish al-Islam maakt deel uit van het Hoog Onderhandelingscomité, een alliantie van oppositiegroepen die door Soedi-Arabië wordt gesteund. Jaish al-Islam is een van de grootste rebellengroepen die vecht tegen president Assad in het westen van Syrië.

Verenigde Naties: wapenstilstand houdt stand

Volgens de Verenigde Naties houdt het wapenstilstand nog steeds stand. Wel noemen ze het bestand fragiel en geven ze toe dat incidenten hebben plaatsgevonden in de provincies van Homs, Latakia en Damascus. De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, wil op 7 maart het vredesoverleg in Genève hervatten als het staken van de vijandelijkheden “grotendeels” standhoudt.

Toen Rusland en de Verenigde Staten vorige week aankondigden dat er een akkoord was over “het staken van de vijandelijkheden” was de scepsis groot. Begin februari was het vredesoverleg in Genève mislukt, te midden van westerse argwaan dat Rusland helemaal geen zin had om te stoppen met bombarderen van rebellen in Syrië.

    • Menno Sedee