Strijdbaar Feyenoord heeft de beker voor het grijpen

Voor eigen publiek plaatst opgekrabbeld Feyenoord zich met 3-1 overwinning op AZ voor bekerfinale, opnieuw in de Kuip.

Tonny Vilhena en Michel Kramer vieren de 1-0 van Feyenoord; een eigen doelpunt van Markus Henriksen, na een hoekschop van Vilhena. Foto ANP Pro Shots

Feyenoord is na maanden uit een coma ontwaakt. Verdreven is het geschutter en de foutenlast, die tot de zeven competitienederlagen op rij leidden. Spelers vlogen tegen AZ weer over het veld, met ogenschijnlijk vertrouwen. Ze hadden weer de moed acties te maken na de verkramping die Feyenoord zo lang blokkeerde.

Smijtend met krachten en met het mes strak tussen de tanden, bereikte Feyenoord donderdagavond de finale van het bekertoernooi. In de Kuip werd AZ in de halve finale met 3-1 verslagen.

Op 24 april wacht de eindstrijd in eigen stadion tegen FC Utrecht. De laatste keer dat Feyenoord het bekertoernooi won was in 2008, met de huidige coach Giovanni van Bronckhorst nog als aanvoerder. Het is de laatste hoofdprijs die de Rotterdammers wonnen – acht jaar met leegte en veel chagrijn volgden.

De KNVB-beker vormt een doekje voor het bloeden in de eredivisie. Het toernooi kan dit seizoen nog iets van glans geven in een grauw voetbaljaar vol nieuwe teleurstellingen. Er hing een sfeer in de Kuip dat men wilde afrekenen met de frustraties en de schaamte van de sportieve crisis. Weg was de matheid van de laatste thuiswedstrijden, teruggekeerd is het vuur.

Dit was een ander Feyenoord dan het team dat negen wedstrijden lang door de eredivisie zwalkte en daarin slechts twee schamele punten behaalde. Feyenoord op sentiment, op kracht.

AZ, koeler, zakelijker, stoïcijns. In een demonstratie vol energie, met veel voorwaartse druk, overtuigde Feyenoord in de eerste helft. Waarschijnlijk de beste 45 minuten tot nu toe dit seizoen. AZ werd in het openingskwartier overrompeld door de furieuze storm.

Geërgerd

Een mediaoorlogje had Feyenoord extra fel aan de aftrap doen verschijnen. Ze hadden zich geërgerd aan de „grote mond” bij AZ, zoals linkeraanvaller Eljero Elia het noemde. Het voorval: AZ-spits Vincent Janssen, oud-jeugdspeler van Feyenoord, zei eerder deze week in het AD dat „Ajax voetballend veel beter is dan Feyenoord”.

Een waarheid als een koe gezien de afgelopen periode, maar goed, bij Feyenoord kwam het binnen. Er werd over gesproken in de kleedkamer, spelers motiveerden zich erdoor. „Natuurlijk erger je je aan dergelijke uitspraken. Dat moet je niet doen”, zei verdediger Sven van Beek (21).

Hij kent generatiegenoot Janssen goed, door hun gezamenlijke tijd in de jeugd van Feyenoord. Anderhalve maand terug maakte Janssen een hattrick in de competitiewedstrijd in Alkmaar, toen AZ spectaculair met 4-2 won van Feyenoord.

Van Beek was dat duel de schlemiel, na enkele defensieve blunders werd hij na een uur gewisseld. Donderdag was het andersom: hij controleerde Janssen. „Hij heeft mij eerder een zware dag bezorgd, vandaag wilde ik hem opeten om het zo maar te zeggen”, vertelde Van Beek.

De aanvalsdrang wordt snel omgezet in een goal. Spits Michiel Kramer kopt een hoekschop door, AZ-middenvelder Markus Henriksen tikt de bal ongelukkig aan, eigen doelpunt: 1-0. Kansen op meer, maar Feyenoord faalt in de afwerking. En dan, toch weer een moment van defensieve bewusteloosheid. Twintig seconden onderweg in de tweede helft, slap ingrijpen, ook door Van Beek: dezelfde Henriksen scoort nu in het juiste doel: 1-1.

De schroom is weg bij AZ, dat meer grip krijgt. Een kwartier voor tijd, twee knotsgekke minuten. Een rommelige situatie, AZ-talent Dabney dos Santos werkt de bal op de paal. Feyenoord ontsnapt. De tegenaanval. Kramer vrij, hij krijgt de bal, de kans, hij zet zijn slungelbeen ertegen, raak, via de benen van doelman Sergio Rochet. Verlossend doelpunt. Kramer – juist hij, zo vaak bekritiseerd. Dirk Kuijt zorgt uit een strafschop voor de 3-1.

Drie maanden moedeloos verloren. Maar nu, als het gekrenkte ego op het spel staat, vindt Feyenoord een mogelijke uitweg uit het dreigende rampseizoen.

    • Steven Verseput