Tekort aan hop voor brouwers speciaalbieren

Veel brouwers van speciaalbieren kunnen moeilijk aan hop komen. Voorzitter Constant Keinemans van het Klein Brouwerij Collectief laat vrijdag weten dat dit onder meer komt door de slechte oogst afgelopen jaar. „Door de droogte waren de oogsten afgelopen jaar extreem slecht”, zegt Keinemans. „Een andere reden voor het tekort is de populariteit van speciaalbieren. Er worden nu twee keer zoveel speciaalbieren gebrouwen als zeven jaar geleden. En voor speciaalbieren heb je meer hop nodig dan voor gewone pils.” Keinemans stelt dat brouwers zoeken naar alternatieve hopsoorten voor de bierproductie. Nederlandse brouwers halen hun hop onder meer uit Engeland, Duitsland en de VS. Volgens Keinemans zou meer hop in Nederland geproduceerd moeten worden. (ANP)