Rockmuziek voor de fijnproever

Rockster Chris Robinson, ex-zanger van The Black Crowes, wil tegenwoordig liever kleinschalige optredens geven.

Rocktitaan Chris Robinson heeft in het standaardcontract voor zijn concerten op laten nemen dat hij niet aangekondigd mag worden als „voormalig zanger van de Black Crowes”. Als dat toch op de poster of op de gevel van de concertzaal staat, maakt de tourbus rechtsomkeert en treedt de Chris Robinson Brotherhood (CRB) die avond niet op.

Robinson (49) wilde weg van de overspannen verwachtingen die kleefden aan zijn rocksterrenstatus. Als tijdgenoot van Kurt Cobain overleefde hij de gekte van het succes in de vroege jaren negentig. The Black Crowes verkochten miljoenen platen. Met zijn nieuwe band moet het vriendelijker en kleinschaliger, vertelt hij bij het Nijmeegse Doornroosje waar zijn Brotherhood dinsdag aan een Nederlandse tournee begon. „Zoals je tegenwoordig lokale bierbrouwerijen hebt die een ambachtelijk alternatief bieden voor de grote bierfabrikanten, zo moet onze muziek zijn. Gemaakt door liefhebbers en bedoeld voor fijnproevers.”

CRB, opgericht in 2010 met gitarist Neal Casal uit de band van Ryan Adams, is een jamband in de psychedelische traditie van The Grateful Dead. Op de setlist staan songs van de drie albums die ze to nu toe uitbrachten, naast nummers van persoonlijke helden als Tony Joe White en Bob Dylan. „We maken kosmische Amerikaanse muziek,” zegt Robinson over zijn band die lange improvisaties en parmantige solo’s op de Moogsynthesizer niet schuwt. „Liever spelen we twee lange sets die ons naar onbekend terrein voeren, dan dat we een vast en voorspelbaar repertoire afwerken. Onze muziek is bedoeld om de geest te verruimen.”

Robinson is vol van het nieuwe album dat Anyway You Love, We Know How You Feel gaat heten. Net als op de vorige platen zitten er breed uitgesponnen nummers tussen. „Donald Fagen van Steely Dan heeft met mijn volledige instemming gezegd dat de drieminutengrens van de doorsnee popsong volstrekt onnatuurlijk is. Een beetje muzikant begínt pas na drie minuten. Wij hebben ons bij de opnamesessies het heilige doel gesteld om de verre uithoeken van ons muzikale universum te verkennen.”

Als vader van twee kinderen leidt Robinson een betrekkelijk verantwoordelijk bestaan. „Als je twintig bent en miljoenen platen verkoopt, hoef je niet na te denken over de toekomst. Een platenmaatschappij wil alleen maar méér verkopen. Maar geld verdienen is niet het alles zaligmakende doel. In deze roerige tijden is het de taak van songschrijvers om poëzie te maken van de chaos in de wereld.”

Op het podium voelt hij zich een sjamaan, die mensen samenbrengt in hun zoektocht naar liefde en empathie. „Dat hoeft niet voor duizenden tegelijk. Wie onze muziek wil horen zal daar wat moeite voor moeten doen.”

    • Jan Vollaard