Stof in plastic mogelijk schadelijk voor baby's


Daarom wil de RIVM de norm voor blootstelling aan Bisfenol A (BPA) verlagen.

De veel toegepaste chemische stof Bisfenol A (BPA) is mogelijk veel schadelijker dan tot nu toe is aangenomen, vooral voor foetussen, baby’s en jonge kinderen. Daarom zou de norm voor blootstelling met een factor tien moeten worden verlaagd. Dat stelt het RIVM na bestudering van recent onderzoek in een advies aan minister Schippers (Volksgezondheid, VVD).

De toxische stof BPA zit in veel plastic producten zoals bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, voedselblikjes en speelgoed, maar ook in medische apparatuur, tandheelkundige implantaten, kassabonnen en parkeertickets.

Uit recent onderzoek blijkt dat blootstelling aan de stof niet alleen bij hoge doseringen schade kan veroorzaken aan lever en nieren, maar dat ook in kleine hoeveelheden het immuunsysteem van onvolgroeide kinderen erdoor kan worden aangetast. „Daardoor hebben kinderen mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger worden voor infectieziekten”, aldus het RIVM.

Minister Schippers wil, in reactie op het advies, zich inspannen voor verlaging van de Europese norm. Ook wil ze ziekenhuizen stimuleren de blootstelling aan deze toxische stof tijdens medische behandelingen te verminderen, en voorlichting geven aan zwangere vrouwen, jonge moeders en andere consumenten.

Martin van den Berg, toxicoloog aan de Universiteit Utrecht, noemt het „heel bijzonder” dat het RIVM en de minister nu maatregelen willen. „Dat zeggen wij al een paar jaar.” Het Voedingscentrum vindt het „niet gemakkelijk” een eenvoudig advies te geven over BPA. „Waarin het precies zit en hoeveel is nog niet duidelijk”, aldus de website.

Toxicoloog Van den Berg adviseert dat fabrikanten gaan werken met etiketten die aangeven dat een bepaald product „BPA-vrij” is.