F1-race kan vrienden van Alonso niet erg boeien

Fernando Alonso Foto AP

„Het is normaal als mensen de televisie uitzetten. Mijn vrienden willen snelle auto's, dikke banden, veel lawaai en duidelijke regels zien”, aldus Formule 1-coureur Fernando Alonso, die zich beklaagd over de vele veranderingen van de regels in zijn sport. De voormalige wereldkampioen vindt het maar niks dat de regels voor de kwalificatie liefst drie keer veranderden in de afgelopen week.

Er zou bij de eerste race, op 20 maart in Australië, een nieuw kwalificatiesysteem gebruikt worden. ‘Een soort afvalrace’. Later bleek dat het toch onmogelijk was, omdat de juiste software nog ontbrak. Later is toch weer besloten om het nieuwe systeem deels in te voeren. Tot onvrede van Alonso, die de regels maar ingewikkeld vindt. „Zoveel veranderingen en de complexiteit van de reglementen maken het niet leuker voor de toeschouwers.”

Alonso kreeg steun van Lewis Hamilton, drievoudig wereldkampioen en titelverdediger. Ook niet de minste. „Het was prima”, zei hij over de oude kwalificatieregels. „Waarom maken we het nog moeilijker voor de toeschouwers?” vraagt de Engelsman zich af.

Hamilton was daarmee nog niet klaar. Hij is ook niet blij met de nieuwe cockpit waarmee gisteren getest werd door Ferraricoureur Kimi Raikkonen. „Dit is de lelijkste wijziging in de geschiedenis van de Formule 1. Ik waardeer de zoektocht naar meer veiligheid, maar zoals het nu is, is het prima”, aldus Hamilton. (NRC)