Juncker komt weer met waarschuwing

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft opnieuw gewaarschuwd voor de gevolgen van een Nederlands ‘nee’ bij het Oekraïnereferendum van volgende maand. Dit zal leiden tot „destabilisering” in Europa, zo zei de Luxemburger donderdag in Den Haag tijdens de door het CDA georganiseerde Schmelzer-lezing. De vorige keer dat Juncker zich over het referendum uitsprak, leidde dit in de Nederlandse politiek tot veel commotie. Juncker zei in januari in een interview met NRC dat een ‘nee’ op 6 april „de deur kan openen naar een grote continentale crisis” en dat een Nederlands ‘nee’ wat hem betreft „koren op de molen” is van populisten die de EU willen opblazen. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) noemde vrijdag de waarschuwing van Juncker „overdreven”. (NRC)