Rebelz leert voormalig gedetineerde werken

Karin Nijman, van huis uit human resourcemanager, wilde twee dagen van haar werkweek besteden aan ‘iets maatschappelijks’. Klaasjan Krook zag zich wel een bedrijf leiden met maatschappelijke verantwoordelijkheid als businessmodel. Zo kwamen zij op vrouwen die gevangen hebben gezeten. Die geven zij via de keuken van hun deze week geopende restaurant Rebelz aan de Rotte de kans om zich goed voorbereid op de arbeidsmarkt te storten.

„Ex-gedetineerde vrouwen komen moeilijk aan de bak”, zegt Nijman. „Bij ons krijgen ze een gedegen scholing en kunnen ze zich persoonlijk ontwikkelen.”

Dat is de gedachte achter Rebelz aan de Rotte, gevestigd in een voormalige limonadefabriek aan de Bergse Rechter Rottekade. Wat meteen in het oog springt is het interieur van Arno Coenen en Iris Roskam, die eerder al de Markthal naar wereldfaam decoreerden.

Hun ontwerp verbeeldt de idealistische opzet. Op de vloer zijn als op die van een sporthal begrenzingen aangebracht die gevangeniscellen symboliseren; op de wanden overheersen de kleuren groen en rood. Witte ballen („een soort moleculen”, zegt Coenen), zowel op de vloer als op de muren, staan voor de toekomst; rode, oranje en groene pijlen wijzen naar nieuwe wegen.

Dat Rebelz met een ‘z’ wordt geschreven, is niet rebels bedoeld, maar een praktische oplossing. Er zat in Hillegersberg al een bedrijf dat Rebels heet.

De van oorsprong Syrische chef Maher Al Sabbagh gaat de vrouwen coachen. Hij wijdt hen in in de geheimen van de levantijns-mediterrane keuken. Denk aan groene olijven drie maanden gegaard in kalk, gerookte aubergine gepureerd met knoflookyoghurt met granaatappel en in eigen vet gekonfijte eendenboutjes met rucola, venkelzaad en bloedsinaasappel. „Zo smaakt het midden-oosten”, zegt Al Sabbagh die het koken leerde van zijn oma’s.

Coenen en Roskam ontwierpen ook de menukaarten (waarop overigens uitsmijter, tosti en kroket niet ontbreken). Die heten hier ‘aanvraagformulier’: onderop is ruimte voor een ‘handtekening voor akkoord’.

Bergse Rechter Rottekade 1, Rotterdam. Reserveren: 06 45533584