Poker is wél een kansspel, zegt de rechter

Bij het uitdelen van de kaarten is sprake van toeval en dat is invloed op het verdere verloop van het spel.

Poker is wél een kansspel, zo oordeelde het gerechtshof in Amsterdam. Foto ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Poker is een kansspel en geen behendigheidsspel. Daardoor moeten organisatoren van pokertoernooien dus wel een vergunning aanvragen, zo heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

Eerder vonnis teruggedraaid

De zaak draait om een pokertoernooi in 2007 dat in een café in Bussum zonder vergunning werd georganiseerd. Het spel was eerder wel als behendigheidsspel aangemerkt, waardoor voor een toernooi geen vergunning nodig was. Het hof heeft echter geoordeeld dat toeval een rol speelt bij het spel (variant Texas Hold ‘em); het moment dat de kaarten worden uitgedeeld is namelijk van invloed op de uitkomst. Weliswaar is er sprake van behendigheid om verder in het spel te komen, maar bij het uitdelen van de kaarten is men afhankelijk van toeval.

In 1998 had de Hoge Raad al bepaald dat poker een kansspel is. In 2010 vond de rechtbank in Den Haag dat er echter sprake was van een behendigheidsspel en dat oordeelde ook de rechter in Amsterdam in 2014 tijdens deze zaak. De drie mannen werden toen vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie ging in beroep.

Het vonnis is nu teruggedraaid. De rechter legde twee organisatoren van de toernooien in Bussum een voorwaardelijke opgelegd boete op van 1.250 euro, een derde man - de kroegbaas - kreeg een boete van 500 euro voor medeplichtigheid. Ook die boete is voorwaardelijk.

    • Philippus Zandstra