Oud-staatssecretaris Weekers naar ontwikkelingsbank

Vorige maand was nog in het nieuws dat VVD’er mogelijk zou terugkeren in de Tweede Kamer.

Foto ANP / Phil Nijhuis

Voormalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft een nieuwe baan. Hij is door het ministerie van Financiën voorgedragen als bewindvoerder bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in Londen. “Een fulltime job vergelijkbaar met wat Frank Heemskerk doet bij de Wereldbank”, zegt Weekers. Hij zal bij de EBRD de ‘kiesgroep’ Nederland, Macedonië, Armenië en Mongolië vertegenwoordigen. Hij begint daar in mei.

Een maand geleden was hij in het nieuws omdat hij mogelijk zou terugkeren in de Kamer. „Niets van waar”, zegt Weekers over die berichtgeving. „Of op z’n minst voorbarig.” Weekers moest in 2014 opstappen wegens chaos bij de Belastingdienst. Daarna werd hij in verschillende Limburgse gemeenten waarnemend burgemeester, tot vorige maand in Beek.

Door het vertrek van Kamerlid Bart de Liefde, die lobbyist werd bij taxibedrijf Uber, kwam Weekers als eerste in aanmerking voor de vrijgekomen zetel. „Ik heb er wel even over nagedacht, maar was al bezig met de sollicitatie voor de EBRD.”

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling werd in 1991 opgericht om de voormalige Oostbloklanden te helpen bij de overgang van communisme naar vrijemarkteconomieën. Inmiddels heeft de ontwikkelingsbank 65 lidstaten en investeert jaarlijks bijna 9 miljard euro. Weekers volgt Paul Vlaanderen op als bewindvoerder.

    • Emilie van Outeren