Ook poging twee tot premierschap Sánchez mislukt

De socialist kreeg geen meerderheid in het Spaanse parlement. De formatie verloopt al maanden zeer moeizaam.

De Spaanse socialist slaagde er opnieuw niet in een meerderheid te behalen in het parlement. Foto Gerard Julien / AFP

Het is Pedro Sánchez opnieuw niet gelukt het Spaanse parlement ervan te overtuigen dat hij de nieuwe premier moet worden. Volgens persbureau Reuters kreeg de leider van de sociaal-democratische PSOE vrijdag, net als woensdag, 131 van de 350 volksvertegenwoordigers achter zich. Daarmee ligt de formatie opnieuw open en zijn nieuwe verkiezingen opnieuw dichterbij.

Bij de verkiezingen van 20 december won de Partido Popular van de conservatieve premier Mariano Rajoy. Ook hij slaagde er niet in de steun te krijgen van een parlementaire meerderheid. Dat leidt ertoe dat de formatie moeizaam verloopt. De Spanjaarden zijn het namelijk niet gewend coalities te smeden, schreef NRC-correspondent Koen Greven woensdag:

“Waar voorheen de conservatieve Partido Popular en sociaal-democratische PSOE afwisselend de dienst uitmaakten, zijn daar nu nieuwe nationale partijen als Podemos (69 zetels) en Ciudadanos (40 zetels) bijgekomen. Het tweepartijenstelsel zou plaats moeten maken voor een Spaans poldermodel. Maar vooral Rajoy en Sánchez voelden zich te groot om voortdurend met anderen te moeten overleggen.”

De Spaanse parlementariërs hebben nog twee maanden om een regering te vormen. Als dat niet lukt, worden er op 26 juni nieuwe verkiezingen gehouden.

    • Bastiaan Nagtegaal