Onduidelijkheid na felicitatie nieuwe bisschop Den Bosch

Een bericht waarin de mogelijke nieuwe bisschop wordt gefeliciteerd, zou per ongeluk op de site van het bisdom Den Bosch zijn verschenen.

De huidige bisschop van Den Bosch, Antoon Hurkmans. Foto ANP/ERIK VAN 'T WOUD

Er is onduidelijkheid ontstaan over de benoeming van de nieuwe bisschop van Den Bosch. Een screenshot van wat lijkt op de site van het bisdom Den Bosch, dook vrijdagavond op. In het bericht wordt de nieuwe bisschop Gerard de Korte door huidig bisschop Antoon Hurkmans gefeliciteerd met zijn benoeming. Die benoeming zou echter pas op zaterdagochtend om 11.00 uur worden bekendgemaakt.

De post is inmiddels verwijderd, maar via het twitteraccount RK Boulevard (“Katholieke gossip uit het Heilig Hart van Nederland”) is het bericht nog steeds te zien.

Twitter avatar rkboulevard RK Boulevard Voortijdig gepubliceerd bericht op website bisdom Den Bosch over benoeming De Korte verwijderd. Bijgaand alsnog. https://t.co/u50d7We4YB

Bij de bisdommen Den Bosch en Groningen-Leeuwarden - waar De Korte bisschop is - kon het bericht niet bevestigd worden. Het Nederlands Dagblad schrijft op basis van anonieme bronnen echter dat De Korte inderdaad de nieuwe bisschop van Den Bosch wordt.

De Korte was eerder favoriet voor bisdom Utrecht

Hurkmans (71) was sinds 1998 bisschop in Den Bosch. Vorig jaar kondigde kondigde hij wegens gezondheidsproblemen zijn vertrek aan. Hij kwam in 2010 in het nieuws toen een pastoor weigerde om de hostie te geven aan praktiserende homo’s. De pastoor had dit gedaan na overleg met Hurkmans, wat de bisschop op veel kritiek kwam te staan.

Gerard De Korte (60) staat bekend als een bruggenbouwer. Hij was sinds 2001 hulpbisschop in Utrecht en werd in 2008 benoemd als bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. In 2015 werd hij de eerste Theoloog des Vaderlands, om zijn ‘open opstelling’ en ‘pastorale hart’. Vóór zijn aanstelling in het noorden leek hij favoriet om kardinaal Ad Simonis als aartsbisschop in Utrecht op te volgen. Paus Benedictus koos toen echter voor de meer conservatieve Wim Eijk. De benoeming van De Korte is de eerste van paus Franciscus in Nederland.

Lees ook het interview met Gerard de Korte in NRC van november vorig jaar: Rutte is een gelovig man, maar hij mag het niet tonen
    • Philippus Zandstra