Verdachte betalingen rond WK 2006 in Duitsland

Er is echter geen bewijs gevonden dat Duitsland stemmen zou hebben gekocht voor de organisatie van het wereldkampioenschap.

Een duel tussen Arjen Robben en de portugees Costinha in de achtste finalewedstrijd van het WK voetbal 2006. ANP / Olaf Kraak

Er is geen bewijs gevonden dat Duitsland stemmen zou hebben gekocht voor de organisatie van het WK in Duitsland in 2006. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onafhankelijk onderzoek van advocatenkantoor Freshfields, meldt persbureau AP. Wel merken de onderzoekers een reeks transacties aan als verdacht. Freshfields sluit het kopen van stemmen dan ook niet uit.

Het rapport rept volgens het persbureau onder andere van dubieuze transacties van de rekening van comité-voorzitter Franz Beckenbauer naar een Zwitserse rekening. 6,7 miljoen zou vervolgens weer zijn doorgesluisd naar een bedrijf in Qatar. De eigenaar daarvan, Mohamed Bin Hammam, werd eerder geschorst bij de FIFA vanwege omkoping. Hammam ontkent het ontvangen van geld van Franz Beckenbauer, schrijven de onderzoekers. Beckenbauer gaf in het najaar toe een fout te hebben gemaakt in die periode omtrent een betaling aan de FIFA in 2002, maar hij zegt geen stemmen te hebben gekocht.

De onderzoekers zeggen dat sommigen weigerden mee te werken aan het onderzoek, onder wie voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Ook waren er andere obstakels, zoals verwijderde e-mails, bestanden waar ze niet bij konden of die waren verdwenen. “Vanwege deze beperkingen kunnen we geen volledig beeld presenteren”, aldus de onderzoekers.

Nipte meerderheid

In 2000 kreeg Duitsland met een nipte meerderheid het WK toegewezen. Een andere grote kanshebber dat jaar was Zuid-Afrika. Het weekblad Der Spiegel berichtte in het najaar dat Duitsland het WK van 2006 gekregen zou hebben door vier Aziatische FIFA-leden om te kopen. Het Duitse organisatiecomité van Beckenbauer zou een zwarte kas hebben gecreëerd, waarin de toenmalige Adidas-directeur Robert-Louis Dreyfus een bedrag van omgerekend 6,7 miljoen euro stortte. Volgens Der Spiegel ging dat om een lening, waarmee de stemmen zouden zijn gekocht.

Na de publicaties stapte voorzitter Wolfgang Niersbach van de Duitse voetbalbond op omdat hij al eerder kennis had gehad van de betalingen. Vorige week vertrok ook Helmut Sandrock, de tweede man van de DFB, “zodat de bond een nieuwe start kan maken”.

Opvallend genoeg was het Blatter die al eerder heeft geïnsinueerd dat Duitsland het WK van 2006 op een oneerlijke manier kreeg. Hij noemde zichzelf in 2012 “naïef” dat hij destijds niets kwaads zag achter het feit dat een FIFA-bestuurder zich onthield van stemming, waarmee Duitsland met 10 tegen 9 won.

Het wereldkampioenschap werd dat jaar gewonnen door Italië, de Duitsers haalden de derde plaats. In dit filmpje is een aantal hoogtepunten van de wedstrijden op een rijtje gezet.

    • Liza van Lonkhuyzen