NRC Boeken top-10: de best verkochte boeken van afgelopen week

De boekenredactie laat zich, bij het samenstellen van haar top-10, leiden door de verkoopcijfers van twaalf Nederlandse literaire boekwinkels.

 1. Griet Op de Beeck: Gij nu (2)

  Gij nu

  De verhalen in bundel Gij nu zijn sterk geformatteerd: in vier, heel soms vijf, hoofdstukjes kruipt de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck in de hoofden van haar personages, schrijvend in de derde persoon, maar met zoveel indirecte rede dat lezers directe toegang krijgen tot hun gevoelslevens.

 2. Annejet van der Zijl: De Amerikaanse prinses (1)

  De Amerikaanse prinses

  Na haar biografie van prins Bernhard, dook schrijfster en historicus Annejet van der Zijl in het leven van de relatief onbekende Amerikaanse Allene Tew, de peetmoeder van prinses Beatrix. Lees de recensie: Niet te verslaan door het noodlot.

 3. Jan Terlouw: Oorlogswinter (4)

  Oorlogswinter

  De 14-jarige Michiel wil tijdens de oorlogswinter van 1944-1945 niets liever dan iets betekenen in het verzet. Als hij daar eindelijk de kans voor krijgt, leert hij al snel dat de oorlog misschien spannend lijkt, maar vooral gruwelijk is

 4. H. M. van den Brink: Dijk. Een vergelijking (5)

  Dijk. Een vergelijking

  In de roman en ‘oudemannenboek’ Dijk overdenkt een gepensioneerde man op onverholen nostalgische wijze het leven van de collega met wie hij in 1961 aan een nieuwe baan begon. Lees de recensie: De wereld heeft geen ijkpunten meer.

 5. Franca Treur: X & Y (-)

  X & Y

  De ironie in X&Y is niet zonder mededogen, dat is juist de kracht ervan: Treur beziet, accepteert en viert de oneffenheden en onzekerheden in mensen en hun relaties. Ze laat haar gewone mensen, hoe herkenbaar ook, toch allemaal anders zijn.

 6. Boris Pasternak: Dokter Zjivago (8)

  Zjivago

  Een nieuwe vertaling van Dokter Zjivago laat zien hoe de Russische revolutie een hele beschaving heeft vernietigd en moorden tot iets gewoons maakte. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen ervan in Rusland aanwezig.

 7. Anton Valens: Het compostcirculatieplan (7)

  Het compostcirculatieplan

  Anton Valens is een geestige schrijver. Dat blijkt ook uit zijn nieuwe roman. Het tuinleven staat daarin symbool voor het modderige, echte leven. Lees de bespreking van Arjen Fortuin.

 8. Hendrik Groen: Zolang er leven is (3)

  Zolang er leven is

  Zolang er leven is betreft het tweede deel het bejaardendagboek van de 85-jarige schrijver Hendrik Groen, die vorig jaar de bestseller schreef Pogingen om het leven te veranderen. Lees de bespreking door Toef Jaeger.

 9. Jos Koldeweij, Matthijs Ilsinck: Jheronimus Bosch (-)

  Jheronimus Bosch

  Verschenen naar aanleiding van de grote tentoonstelling van het werk van Bosch in Het Noordbrabants Museum. In de zes secties van het boek komt de hele carrière van de kunstenaar aan bod.

  Mercatorfonds, 192 blz.

 10. Julian Barnes: Het tumult van de tijd (9)

  Het tumult van de tijd

  Componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) is de hoofdpersoon in deze roman van Julian Barnes (1946). Niet de muziek staat centraal, maar Sjostakovitsj’ relatie met de Sovjet-Russische machthebbers. Lees de recensie: Het grimmige verhaal van Sjostakovitsj had toch meer speelsheid verdiend

  • Thomas van Huut