Na de toplijstjes nu de topauteurs naar de stad

Rotterdam prijkt in allerlei toplijstjes maar ontbreekt in de promotietours van topauteurs. Ernest van der Kwast brengt daar verandering in.

„Onze drijfveer is diepgang, en wel zo vaak mogelijk.”
„Onze drijfveer is diepgang, en wel zo vaak mogelijk.” Foto Vincent Mentzel

De Noorse bestsellerauteur Karl Ove Knausgård was onlangs toch in boekhandel Donner?

„Hij was een uitzondering. Vrijwel alle internationale topauteurs houden signeersessies en interviews in Amsterdam. Op zich niet vreemd omdat daar de grote uitgeverijen zitten. Zij regelen de promotietours van de auteurs wier werk ze uitgeven. Rotterdam staat niet bekend als literaire hotspot. Het succes van Knausgårds bezoek, dat honderden fans trok, bewijst dat hier wel degelijk een publiek is voor ontmoetingen met topauteurs.”

Hoe wil je die topauteurs naar Rotterdam halen?

„Bellen met hen of hun uitgevers en vragen of er nog een gaatje over is in de agenda. Je moet wel een goed verhaal hebben, willen ze je verzoek inwilligen. Dat lukte bij de Vlaamse Griet Op de Beeck. Zij komt volgende week naar Rotterdam ter gelegenheid van haar nieuwe boek Gij nu, dat in februari verscheen. Met haar trappen we de eerste editie af van Boek & Meester, een maandelijks literatuurprogramma waarin telkens een topauteur centraal staat. In april is dat Zeruya Shalev, een fenomenale schrijfster uit Israël wier boeken stuk voor stuk bestsellers zijn, vertaald in twintig talen. Haar nieuwe roman Pijn verschijnt die maand. In mei hopen we de Turkse schrijver Orhan Parmuk te mogen ontvangen, die in 2006 is onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur.”

Wat moeten we ons voorstellen bij dat literatuurprogramma?

„De kern is een geestdriftig en diepgaand gesprek met de auteurs aan de hand van een interview. Daarin gaat het niet alleen over hun laatste boek maar ook over hun oeuvre en hun schrijverschap. We zoomen in op thema’s en willen ook de vrijheid hebben om over zinnetjes te praten. Ik neem zelf de interviews af maar het publiek kan ook vragen inbrengen. Daarnaast draagt de auteur voor uit zijn of haar werk. Na afloop volgt een signeersessie.”

Hoeveel edities staan er op stapel?

„Voorlopig zeven. Het gaat om een pilot, gesubsidieerd door de dienst Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam, de Rotterdamse stichting Bevordering van Volkskracht en het Nederlands Letterenfonds. We bieden de auteurs overigens alleen een onkostenvergoeding. We lokken ze met een goed voorbereid gesprek én hopelijk een uitverkochte zaal. We moeten minimaal 100 betalende bezoekers per keer hebben.”

Waarin onderscheidt Boek & Meester zich van andere literaire evenementen in de stad?

„Er is een tendens om interviews met auteurs als entertainment te presenteren. De gesprekken duren in de regel kort en moeten vooral luchtig zijn. Je hebt natuurlijk een ijzersterk festival als Poetry maar dat vindt slechts eenmaal per jaar plaats. De drijfveer van Boek & Meester is diepgang en wel zo vaak als mogelijk.”