Messi leidt Barcelona naar zoveelste record

Aan de hand van Lionel Messi vestigde Barcelona donderdag het record van 35 wedstrijden op rij zonder nederlaag.

Neymar knuffelt Messi na één van diens drie doelpunten tegen Rayo Vallecano. Rechts Suárez. Foto Francisco Seco/AP

Het was bijna een surrealistisch beeld om de beste voetballer ter wereld te zien schitteren in het Madrileense Vallecas. Lionel Messi voelde zich gisteravond bij Rayo Vallecano helemaal in zijn element. De kleine leider van Barcelona speelde met de ambiance en de tegenstanders alsof er een potje werd gevoetbald in zijn oude volksbuurt in het Argentijnse Rosario. Messi maakte een hattrick en loodste zijn elftal naar een record van 35 wedstrijden op rij – in alle competities – zonder nederlaag. Het record was in handen van Leo Beenhakkers Real Madrid, in het seizoen 1988-’89.

Met de 5-1 zege bij Rayo verstevigde het elftal van Luis Enrique de koppositie in de Spaanse liga. Met nog elf wedstrijden te spelen laat Barça de concurrenten Atlético Madrid en Real Madrid met een achterstand van respectievelijk acht en twaalf punten ver achter zich. Daarnaast speelt Barcelona in mei de bekerfinale tegen Sevilla en staat de ploeg met één been in de kwartfinales van de Champions League.

Het is vooral de spelvreugde van het Zuid-Amerikaanse spitsentrio Messi, Neymar en Luis Suárez die opvalt bij Barça. Het drietal gunt elkaar succes. De Uruguayaanse topscorer Suárez en de frivole Braziliaan Neymar stonden in Madrid weer even in de schaduw van de Argentijn Messi.

De wijze waarop de nummer tien van Barcelona zijn kansen benutte was opnieuw verbluffend. Zo rustig. Zo koel. Alsof hij niet kan missen. Messi schoot drie keer raak en heeft nu met negentien doelpunten er één meer dan Neymar op de topscorerslijst van Spanje. Messi gunde Suárez ook zijn doelpunt, maar die wist in de 69ste minuut een strafschop niet te benutten. Barcelona heeft dit seizoen in de competitie zeven van de dertien penalty’s gemist. Maar Luis Enrique maakt zich daar niet druk om.

Het verschil tussen FC Barcelona en Rayo Vallecano was in vrijwel alles enorm. Tussen de begrotingen van de twee clubs gaapt een gat groter dan 500 miljoen euro. Barça heeft fans in alle uithoeken van de wereld, Rayo is vooral geliefd in de rauwe volkswijk Vallecas. Zolang Messi een bal aan zijn voeten heeft voelt hij zich thuis in beide werelden. Ondanks zijn status van wereldster is hij altijd een pure voetballer gebleven. Daarom was er ook bij Rayo waardering voor hem.

Op de deuren van Estadio Vallecas hingen donderdagavond overal briefjes met ‘uitverkocht’. Voor de wedstrijd verzamelden de zwarthandelaren zich in de nauwe, donkere straatjes op zoek naar liefhebbers die Messi met eigen ogen wilden zien spelen. Vanaf de balkons van de flats achter één van de doelen keken de bewoners gratis naar het beste elftal ter wereld. ‘Deze wijk geeft zich nooit over’, schreeuwden de fans in Vallecas. Het verzet duurde twintig minuten. Daarna liepen Messi en zijn mannen over de ‘buurtclub’ heen.

    • Koen Greven