Meest bijzondere weiland van Amsterdam heeft geld nodig

Net buiten Amsterdam ligt een weiland waar kenners lyrisch over zijn. Grutto’s, elders schaars, strijken er massaal neer. Dankzij een boer met vogelliefde.

Het is eind februari, en nog winters koud. Het ultieme voorjaarsgeluid, het geroep van de grutto – sinds kort Nationale Vogel – laat zo vroeg in het jaar nog zeker een paar weken op zich wachten. Tenminste, als je het Landje van Geijsel niet meerekent. Op dit ene weiland, net over de hoofdstedelijke gemeentegrens in Ouderkerk aan de Amstel, kon de liefhebber eind januari al genieten van de eerste terugkomers. Afgelopen zondag overschreed de teller de 1.000 met gemak.

Vraag de gemiddelde Amsterdammer naar het Landje van Geijsel en hij staart je niet-begrijpend aan. Maar onder vogelaars uit heel het land is het Landje een begrip. Elk jaar landen de eerste grutto’s híér, om bij te komen en ‘op te vetten’ na hun lange vlucht uit het zuiden. Dat ze dat massaal op dit ene weiland doen, is te danken aan één boer, Jan Geijsel (75). Zestien jaar geleden zette hij voor het eerst een deel van zijn grond vrijwillig onder water, omdat zijn gevoel hem zei dat de riante afmeting (8 hectare) gecombineerd met de ligging (aan alle zijden beschut en onbereikbaar voor roofdieren dankzij een diepe sloot) weleens een ideale stek zou kunnen zijn voor zijn favoriete weidevogel met „dat geluid van vroeger”. Dat bleek te kloppen. Vanaf het eerste jaar streken ze er neer, en het werden er elk jaar meer, tot wel 6.000 grutto’s in 2013. „Dat geven ze dan toch op de een of andere manier aan elkaar door”, zegt Geijsel enthousiast. Half april verspreidt een groot deel van ‘zijn’ grutto’s zich over Noord-Holland en Friesland om te nestelen.

Bedreigingen zijn er ook. De provincie, inmiddels eigenaar, zet het Landje binnen een paar jaar „op de markt”, zegt Johan Stuart van Landschap Noord-Holland. Dat wil het land graag aankopen om het gruttobeleid veilig te stellen voor de toekomst. Wat dat kost is nog onduidelijk. Het Landschap rekent op „enkele tonnen”. Met een fonds, gevuld met particulier geld, hoopt men dat bedrag bijeen te krijgen. Er is nu 62.000 euro binnen.