Luisteren: dit is het nieuwe onaangekondigde album van Kendrick Lamar

Rapper Kendrick Lamar heeft fans verrast door onaangekondigd een nieuw album uit te brengen. Het album ‘untitled unmastered.’ verscheen vrijdagochtend op verschillende online muziekdiensten.

Waarschijnlijk bestaat het album uit materiaal dat is gemaakt tijdens de sessies van To Pimp a Butterfly (2015), waarvoor Lamar de Grammy voor beste album won. Het album bevat dezelfde mix van politieke teksten, free jazz en een experimenteel geluid.

De acht nummers op het album zijn allen untitled, maar bevatten daarnaast een datum in de periode tussen 2013 en 2014, de periode waarin Lamar aan To Pimp a Butterfly werkte. Met uitzondering van het zevende nummer, dat aangeeft dat er tussen 2014 en 2016 aan gewerkt is.

Eerdere hints

In interviews hintte de rapper al langer op nog onuitgebracht materiaal uit die sessies. Tijdens zijn veel besproken Grammy-optreden en tijdens optredens in Amerikaanse tv-programma’s als Cobert Report en Jimmy Fallon Live voerde de artiest al enkele van de nummer uit.

Op Instagram zei labelbaas Anthony Tiffith van Top Dawg Entertainment dat Lamars fans de basketballer LeBron James moeten bedanken. Het was LeBron die Lamar via Twitter vroeg om het materiaal uit te brengen.

Twitter avatar KingJames LeBron James Yo @dangerookipawaa after that @kendricklamar Grammy performance , you have to release those untitled tracks asap!!! What’s up? Talk to me

Vorig jaar koos NRC Kendrick Lamar als muzikant van het jaar. Saul van Stapele schreef in een profiel:

“Hij raasde op Lowlands over het publiek heen met een van de meest stomende hiphopshows van het jaar. En nu, aan het einde van het jaar, staat zijn album internationaal terecht hoog in alle eindejaarslijsten. Met zijn muziek raakte hij de tijdgeest als weinig anderen en in de studio en op het podium toonde hij zich dé rapper in topvorm van dit moment.”

    • Thomas van Huut