Kritiek: ‘te lichte’ actrice speelt Nina Simone in film

Familie en fans van Nina Simone keren zich tegen de film ‘Nina’ over haar leven.

Het affiche en de trailer van Nina, de eind april uit te brengen biopic over de befaamde Amerikaanse zangeres, pianiste en activiste Nina Simone (1933-2003), heeft woedende reacties ontlokt bij fans en bij dochter Simone Kelly. De reden: Zoe Saldana, de lichtgetinte actrice die Simone speelt, is voor de rol zwart gemaakt en draagt een pruik met kroeshaar.

Op deze blackface is door de erven Simone woedend gereageerd. De nabestaanden uiten hun ongenoegen via de officiële Twitterpagina van Simone. Begin deze week richtten zij zich tot Saldana, die bezig was met een promotietour voor de film: „Gebruik de de naam van Nina alsjeblieft niet meer. De rest van je leven niet.”

Woensdag volgde een tweede bericht: „Hopelijk begrijpen mensen hoe tenenkrommend, hartverscheurend, misselijkmakend en zieldoorsnijdend dit is. Het zal wel weer overgaan, maar voorlopig...”

De 37-jarige Saldana, afkomstig van Dominicaanse en Portoricaanse ouders, is bekend van onder meer Avatar en de nieuwe Star Trek-films. Toen in 2012 bekend werd dat zij gecast was voor de hoofdrol in Nina, liet dochter Simone Kelly direct weten dat zij „misschien niet de beste keuze was”. Zij noemde Saldane een geweldige actrice, maar zei ook: „Niet ieder project is voor iedereen. Ik weet wat mijn moeder van deze keuze zou denken. Ik snap hier niets van.” Een actrice van Afro-Amerikaanse afkomst had haar voorkeur, zei Kelly. Ze noemde Oscar-winnares Viola Davis en Kimberly Elise uit Beloved.

Saldana heeft zich vorig jaar ook over de rol uitgelaten. Zij zei tegen InStyle Magazine: „Ik vond eerst dat ik niet de juiste persoon voor de rol was en ik weet dat een hoop mensen dat met me eens zijn. Maar ja, dat was Elizabeth Taylor ook niet voor de rol van Cleopatra. Een kunstenaar heeft geen kleur.”

Nina is gebaseerd op de autobiografie I Put a Spell on You uit 1992, en behandelt de periode waarin de zangeres te kampen krijgt met een alcoholverslaving, waardoor weinig producers nog met haar willen samenwerken. De film besteedt ook uitvoerig aandacht aan Simone’s rol als activiste in de VS. Zij sympathiseerde met de gewelddadige Black Panther-beweging.

Zangeres Mary J. Blige was eerder gevraagd voor de rol. Zij moest afzeggen omdat ze niet vrij was tijdens de opnameperiode.