Kogels door ruit van kamer waar baby lag te slapen

In Overschie-Oost vlogen de kogels door de straat. Bewoners zeggen dat het er al jaren broeit.

De schrik zit er nog goed in bij de bewoners van Overschie na de schietpartij van vrijdag op zaterdagnacht in de Cronesteinstraat, pal achter de Abtsweg in Overschie-Oost. Drugsdealers hebben daar met een automatisch geweer kogels gelost die de auto’s en huizen van de omwonenden raakten. Een kogel vloog door de ruit van een kamer waar een baby lag te slapen, geparkeerde auto’s werden doorzeefd. De politie nam ze in beslag, de bewoners krijgen ze pas terug als het onderzoek is afgerond.

Woedend zijn ze, de Overschieënaren die woensdagavond naar de informatiebijeenkomst in het wijkhuis kwamen om met de politie en gemeente Rotterdam in gesprek te gaan. „Het broeit hier al jaren”, zegt de ex-eigenaar van cafe Nooitgedacht aan de Abtsweg. Hij spijkerde de ramen dicht met planken omdat ze de ruiten telkens inkinkelden. De etalages van naastgelegen lege winkelpanden zijn geblindeerd om inbraken te voorkomen. De muren van de omliggende flats zijn beklad met graffiti. „Wel honderd keer heb ik de politie gebeld. Zit je twintig minuten aan de telefoon moet je nog afwachten of ze komen.”

De Abtswegjongeren maakten de afgelopen jaren de dienst uit in de buurt en dealen drugs.

Een bewoner, Murat Kalayci sloegen ze in elkaar in zijn portiek omdat hij ze vroeg weg te gaan, zegt hij. Kalayci zag de nachtelijke schietpartij vanuit zijn huiskamer. „Twee mannen schoten op elkaar. Daarna rende de ene een zijstraat in, de andere schoot een auto in.”

De gemeente had buurtbewoners uitgenodigd omdat dit het derde schietincident was in of vlakbij de wijk. Afgelopen weekend werd er geschoten in de Spaanse Bocht, in Spangen. Begin februari was er een vuurgevecht in de Ameidestraat, vlakbij de Cronesteinstraat. Daar viel een dode, een jonge Marokkaan. „Knappe gozer”, zegt Rifka. Een moeder van een vriendje van haar zoon woont boven de plaats delict. Ze had met haar telefoon een foto van het lijk gemaakt. „Ik wilde dat ik hem niet gezien had.”

Veel bewoners zijn tegen de tijdelijke oplossing van de politie om een steunpunt te openen in de burgemeester Baumannlaan – een goedlopende winkelstraat. „Helemaal in Overschie-West”, zegt Cobi de Leeuw. „Aan de andere kant van de A13. Daar gaat het goed. Maar in Oost niet.”

Ook de gebiedscommissie mort. „De politie bevestigt dat de Abtsweg een hotspot is voor drugs dealers”, zegt Marit de Waard (Groen Links). „Laat ze daar een bureautje openen.”

Tijdens de gemeenteraadsvergadering gisteren zegde burgemeester Aboutaleb toe in gesprek te gaan met de gebiedscommissie over de locatie van het politiesteunpunt.

    • Lucette Mascini