Kerry zegt bezoek aan Cuba over mensenrechten af

De reis is niet “constructief” nu Cuba en de VS onderhandelen over welke dissidenten Obama eind maart mag spreken.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Handel Rodrigo Malmierca Díaz is op 18 februari op bezoek bij John Kerry in Washington. Foto Ismael Francisco / AP

John Kerry heeft zijn reis naar Cuba afgezegd. Dat meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zou begin maart naar Cuba afreizen om over mensenrechten te praten, vlak voor het historische bezoek van president Barack Obama aan het eiland.

Het bezoek van Kerry moest onder meer fundamenten voor het bezoek van Obama leggen. Bronnen binnen de Amerikaanse overheid melden Reuters dat de reis is afgezegd omdat het “niet constructief” zou zijn.

Volgens de Los Angeles Times zijn Cuba en de Verenigde Staten nog in stevige onderhandelingen over welke dissidenten Obama op zijn reis op 21 en 22 maart zal gaan spreken. De Cubaanse regering wil bepalen wie Obama spreekt op zijn reis, terwijl de Amerikaanse president daar zelf over wil beslissen.

In een interview met Yahoo in december zei Obama:

“Als ik op bezoek ga, dan is onderdeel daarvan dat ik met iedereen kan praten.”

Obama zal het eerste zittende Amerikaanse staatshoofd zijn in bijna negentig jaar dat Cuba bezoekt. De annulering van Kerry heeft geen gevolgen voor dat bezoek. Kerry bezocht het land al in augustus, om de Amerikaanse ambassade te openen.

Eind februari sprak Kerry zijn intenties uit om “binnen enkele weken” naar Cuba te gaan, maar hij noemde toen geen exacte datum. Op die uitspraak komt hij nu terug. Hij zal nu op een later moment het eiland bezoeken, laat een woordvoerder aan Reuters weten.

Toenadering

Op 24 februari verleende de Cubaanse regering al aan zeven dissidenten toestemming om het land uit te reizen, als gebaar aan de VS. Eind 2014 liet Cuba tientallen dissidenten vrij. De invrijheidstelling van de Cubaanse dissidenten past binnen de afspraken die zijn gemaakt tussen de VS en Cuba in een poging tot toenadering tussen de twee landen.

    • Menno Sedee