Jordanië wil 200.000 Syrische vluchtelingen aan werk helpen

In ruil krijgen Jordaanse producten makkelijker toegang tot de Europese markt.

Het vluchtelingenkamp Al Zaatari, naast de Noord-Jordaanse stad aan de grens met Syrië. DPA / Bernd von Jutrczenka

Jordanië belooft op termijn 200.000 Syrische vluchtelingen aan legaal werk te helpen. Dat is afgesproken in een akkoord met de EU, meldt persbureau AP. In ruil hiervoor krijgen Jordaanse producten makkelijker toegang tot de Europese markt. Ook zou het land als tegenprestatie honderden miljoenen dollars aan subsidies en goedkope leningen krijgen voor ontwikkelingsprojecten.

150.000 banen zouden gecreëerd worden in de industrie en 50.000 banen in projecten zoals het bouwen van scholen en waterputten. Op welke termijn de banen gecreëerd zijn, is nog niet bekend. De belofte van Jordanië om Syrische vluchtelingen legaal te laten werken breekt met het verleden; dat idee werd eerder verworpen vanwege een hoge binnenlandse werkloosheid.

In het buurland van Syrië zijn ongeveer 635.000 bij de VN geregistreerde Syrische vluchtelingen. Volgens schattingen zijn er ongeveer evenveel ongeregistreerde Syrische migranten. In Jordanië wonen zo’n zesenhalf miljoen mensen.

Gunstig voor de export

De export van een aantal Jordaanse fabrieken was de afgelopen tijd ingezakt vanwege de onrust in de regio, schrijft het persbureau. Jordanië hoopt met de afspraken meer investeerders aan te trekken en zo meer banen te creëren. Een vrijhandelsverdrag met de VS pakte eerder gunstig uit voor de Jordaanse export. Volgens AP zou de EU voornemens zijn om uiterlijk in de zomer het opstellen van de precieze afspraken af te ronden.

Nederland investeert dit jaar 125 miljoen euro in de landen rond Syrië, beloofde premier Rutte vorige maand in Londen. Het geld zou niet alleen bestemd zijn voor de voorzieningen voor basisbehoeftes, vluchtelingen zouden ook perspectief op banen moeten krijgen.

    • Liza van Lonkhuyzen