Hoe toon je woede in films zonder te schelden?

Anders dan scheldwoorden gelden nepverwensingen niet als schuttingtaal. Twee fanatieke filmkijkers zochten de meest creatieve voorbeelden op.

Een beeld uit het Youtube-filmpje

Ruzie met de buurman, een botsing met de auto of een klap op je duim. Waar striptekenaars in zo’n geval kunnen teruggrijpen op een reeks agressieve tekentjes, is dat in films veel minder gemakkelijk. Want één onvertogen woord en een productie is niet langer geschikt voor kinderen. Maar er is een oplossing: schijnverwensingen.

Denk bijvoorbeeld aan “what the heck?!” of “I frickin’ hate you”. Het zijn woede-uitbarstingen die ernstig klinken, maar waarin geen vuil woord te vinden is. Het Youtube-kanaal Burger Fiction maakte een selectie van de fraaiste nepverwensingen in films. De makers gebruikten in totaal 34 titels, waaronder Star Wars V en The Wizard of Oz.

Drie creatieve voorbeelden:

“You farkin’ sneaky bastid!”

“Ohh, shi…take mushrooms.”

“He didn’t get out of the cockadoodee car!”

Héél veel films kijken

Dat het duo achter Burger Fiction - Jonathan Britnell and Andy Schneider – regelmatig een filmpje kijkt, blijkt wel uit de eerdere video’s die ze eerder plaatsen. Zo maakten Britnell en Schneider al eens een compilatie van de meest onwaarschijnlijke wapens in films. Of een overzicht van alle klappen die de Britse acteur Jason Statham ooit uitdeelde.

De meest onwaarschijnlijke wapens:

In al dat zoeken en monteren gaat vanzelfsprekend een hoop tijd zitten, schrijven Britnell en Schneider op hun website. Zo kostte de ene video vijftien uur en waren ze met de andere liefst veertig uur bezig:

“Een filmtrilogie terugbrengen tot een filmpje van negentig seconden kost lang niet zo veel tijd als het doorzoeken van alle veertig films waarin Jason Stratham ooit een klap uitdeelde.”

Elke klap van Jason Statham:

    • Joost Pijpker