Opinie

Gelukkig mens

Zit je niet goed in je vel? Verlang je meer uit je leven te halen? Heb je een conflict? Last van angst of paniek? Depressie? Motivatieproblemen, ontevredenheid? Wend u dan tot www.eengelukkigmens.nl. Die onweerstaanbare uitnodiging werd mij onlangs ongevraagd toegestuurd. Omdat ik ook weleens een volmaakt gelukkig mens wil worden (en liefst blijven), ging ik haastig naar die website. „Persoonlijke coaching bij U in de buurt, ook in de avonduren!”, las ik.

„Wat doe je?”, riep mijn vrouw.

Ik ga gelukkig worden, zei ik beslist, „het wordt tijd”.

Ze keek me nogal teleurgesteld aan, alsof ze zich afgewezen voelde. Vrouwen denken vaak dat je vanzelf gelukkig wordt als je maar lang genoeg bij ze blijft. Een pijnlijk misverstand, als ik naar al die weggelopen mannen in mijn omgeving kijk. Voor veel mannen geldt juist het omgekeerde: als ze maar lang genoeg blijven worden ze vanzelf ongelukkig. Misschien gaat dat voor vrouwen ook op, maar die moeten maar voor zichzelf spreken.

Op die website werd ik welkom geheten met de leus: „Levenskunst is precies zijn waar je bent.” Daar had ik voorlopig niet van terug. Het klinkt naar zo’n mystieke, oosterse wijsheid waar je zó veel kanten mee op kunt dat je al snel verdwaalt.

Mijn probleem is juist dat ik altijd precies ben waar ik ben; toch beschouw ik mezelf niet als een levenskunstenaar – was het maar waar. Ik probeer weleens niet te zijn waar ik ben, maar dat lukt alleen als ik dronken of high ben – en dan nog krijg ik de volgende dag te horen dat ik wel degelijk was waar ik was.

Levenskunst lijkt me eerder: precies zijn waar je had willen zijn. Dat is moeilijk genoeg, maar ik sloot niet uit dat deze website me, ondanks het onbevredigende begin, daarheen zou kunnen brengen. Dus zocht ik verder tot ik bij het vriendelijke gezicht belandde van een mevrouw, die de persoonlijke coaching voor haar rekening nam.

„Hoe werk ik?”, vroeg ze zich af. „Door écht stil te staan bij wat je op dit moment ervaart, plezierig is of niet, raak je aan een diepere betekenis van de ervaring. Je gaat je echt op je gemak voelen met hoe het is. Er ontstaat ruimte om het probleem anders te gaan zien. Je gaat je gedrag beter begrijpen, oorzaken waarnemen en begrijpen en dieper inzicht ontvouwt zich als het ware vanzelf. Vanuit de psychologie wordt de context geschapen waarin jij je bevindt. Deze coaching is ‘down to earth’, niet zweverig en stelt je in staat (als je dat wilt), diep te kijken naar wie je werkelijk bent.”

„Hallo, ben je daar nog?”

Het was niet de mevrouw van de coaching, maar mijn eigen vrouw. „Ik probeer diep te kijken naar wie ik werkelijk ben”, wilde ik al zeggen, maar ik wist me nog net in te houden; ik betwijfelde of ik een gelukkiger mens zou worden van haar reactie.

„Ga je nog naar Albert Heijn?”, vroeg ze.

Ik sloot mijn laptop, toch een beetje zweveriger dan die mevrouw had gezegd.

„Voor die tagliatelle heb ik nog een flesje kookroom nodig”, zei ze.

„Kan het niet zonder?”, vroeg ik.

„Dan klaag jij weer dat de tagliatelle te droog is.”

Ik dacht er even over na en knikte. Dieper inzicht ontvouwt zich als het ware vanzelf. „Ik ga”, zei ik.