Fox News gevaarlijker voor Trump dan tegenstanders in chaotisch debat

Republikeinse kandidaten Donald Trump en Ted Cruz ruziën tijdens het debat in Detroit. Foto Carlos Osorio / AP

In een wederom chaotisch debat zetten Republikeinse presidentskandidaten Marco Rubio en Ted Cruz vannacht de aanval voort op Donald Trump. Het leek de vastgoedmagnaat niet te deren. Hij had meer te duchten van de debatleiders van Fox News.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De zaal is trouwens op de hand van Donald Trump. Dat is voor het eerst bij een #GOPDebate

Schoolplein-niveau

Na zijn overwinningen in zeven van de elf staten op Super Tuesday is Trump zeker van zijn positie als koploper. Marco Rubio, die de laatste hoop vormt voor de Republikeinse partij, won tot nu toe maar een staat. De senator uit Florida koos daarom net als in het vorige debat voor keiharde aanvallen op Trump over zijn terughoudendheid om afstand te nemen van rechtsextremisten en de Ku Klux Klan, zijn onrealistische immigratieplannen en zijn verleden met het aannemen van illegale immigranten.

Rubio en Trump sparren over wie de beste kandidaat is tegen Clinton:

Rubio valt Trump aan over de rechtszaak tegen hem over Trump University:

De verhitte discussie ontaarde wederom meerdere malen in het overschreeuwen van elkaar. Het niveau van het debat vannacht bleek ook erg laag. Trump probeerde zijn tegenstander te kleineren - “kleine Marco” - die op zijn beurt de grootte van de vingers van de zakenman belachelijk maakte. De geruchten over zijn onzekerheid over zijn handen spelen al sinds de jaren negentig. Trump liet daarop weten dat andere delen van zijn lichaam wél erg groot zijn. Deze interacties tussen de kandidaten benadrukten het schoolplein-karakter van het debat.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump: ‘Don’t worry about it, Little Marco’
Rubio: ‘Big Donald’
Moderator: ‘A policy question’
Trump: ‘Little Marco. Little Marco’#gopdebate
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het #gopdebate ging over de lengte van de penis van Donald Trump. “I can guarantee you there’s no problem.” Deze tweet is geen satire.

Fox grootste vijand van Trump

Trump had het meeste te duchten van de kritische presentatoren van Fox News die de kandidaat confronteerden met zijn gedraai op standpunten zoals visa voor hoogopgeleide immigranten, zijn positie over de interventie in Libië en de niet kloppende cijfers van de door Trump voorgestelde plannen om het begrotingstekort te verkleinen. Dit gaf de andere kandidaten openingen om de populistische zakenman verder aan te pakken. De interacties tussen Trump en presentatrice Megyn Kelly deden denken aan die uit het eerste verhitte Fox-debat, dat kwaad bloed zette tussen de twee televisiepersoonlijkheden.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Moderator Megyn Kelly gaat nu echt in debat met Trump. Wat de rest al het hele jaar nalaat. #gopdebate
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Megyn Kelly gaat nu echt helemaal los op Trump. Eerst over het buitenland, nu over leugentjes over Trump University. Interessant.

Volgens onze correspondent Guus Valk verdedigde Trump zijn gedraai en politieke flexibiliteit - hij werd onder andere zwaar aangevallen voor zijn donaties aan de presidentiële campagne van Hillary Clinton in 2008 - meesterlijk. Hij gaf in tegenstelling tot veel politici namelijk gewoon toe dat hij van standpunt was veranderd.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump draait op zijn immigratiestandpunt. Nu wél voor komst van sommige migranten. En geeft dat toe:’I’m softening my position.’ #gopdebate
Twitter avatar apjvalk Guus Valk En precies dát, beste mensen, maakt Donald Trump zo’n ongelooflijk goede kandidaat. Draait niet om deze flip-flop heen.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk ‘I have given my answer, Lying Ted.’ ~ @realDonaldTrump

Cruz hield zich in

Cruz leek in tegenstelling tot Rubio zich beter te verweren in dit chaotische debat. Als enige schijnbare - maar door de partij ongewenste - kanshebber tegen Trump wierp hij zich beschaafd op en deelde hij minder steken uit dan zijn collega uit Florida. Maar het lukte Cruz wel om op tijden de wind uit de zeilen te halen van Trump - met aanvallen op zijn opportunistische standpunten en steun aan Democraten - door hem als een ongeduldig kind te behandelen.

Volgens onze correspondent is Cruz door zijn sterke positie in dit verdeelde veld, de enige die echt schade zou kunnen toebrengen aan Trump.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ted Cruz heeft als enige een kans ineen kooigevecht tegen Trump. Maar kiest zelden de aanval. https://t.co/Bg5MMfDIOR

De one-liner van vannacht:

Maar de conservatieve Kasich, die zich als uiterst gematigd presenteert, was de rust zelve in het debat. De gouverneur van Ohio benadrukte wederom zijn jarenlange ervaring in de politiek en het werken met het leger. Kasich was achttien jaar lid van de Commissie inzake Strijdkrachten. De strategie van de gouverneur lijkt vooral te bestaan uit het laten vechten van de andere kandidaten om zich op te werpen als het redelijke alternatief op Trump.

‘Ruzie op podium klonk als uiteen vallen van Republikeinse partij’

Volgens The New York Times klonk het geruzie bij het debat als het uiteen scheuren van de Republikeinse partij. Die vreest voor het imago en de kansen in de presidentsverkiezingen en die voor het Congres.

De partij kan echter niet meer om Trump heen, schreef onze correspondent Guus Valk woensdag in NRC. Hoe graag het dat ook wil. Valk:

Trump heeft de kansen van de concurrentie dinsdag vermorzeld. Het alternatief, Ted Cruz, ligt door zijn compromisloosheid nog veel moeilijker. Marco Rubio en John Kasich breken niet door. En zo dendert de partij op een nominatie van Donald Trump af.Het is een nachtmerrie voor de partijtop. Maar Trump kan vanaf nu het punt maken – en doet dat ook – dat hij geen kiezers wegjaagt bij de Grand Old Party, maar ze juist trekt. De opkomst bij deze Republikeinse voorverkiezingen ligt in de meeste staten namelijk zo’n 50 procent hoger dan vier jaar geleden. Bij de Democraten daalt de opkomst juist.

De afgelopen week bleek bovendien dat grote groepen kiezers bereid zijn Trump alles te vergeven. Hij kwam in het nauw, nadat de oud-leider van de Ku Klux Klan, David Duke, hem openlijk had gesteund. Trump nam pas in tweede instantie afstand van Duke. Het maakte de Republikeinse kiezers bar weinig uit.

Gisteren spraken voormalige presidentskandidaten Mitt Romney en John McCain zich uit tegen de koploper. Volgens Politico slijpen donoren en partijbonzen de messen en zijn zij begonnen aan een anti-Trump campagne. De strategie om zijn verdere opmars te stuiten is onduidelijk. Ondanks dat Romney zich fel uitsprak tegen Trump, liet hij het na om de kiezers een duidelijk alternatief te bieden. Mogelijk om de koploper in de komende voorverkiezingen kostbare kiesmannen te onthouden door ze te blijven laten verdelen over de resterende kandidaten. De voormalige gouverneur van Massachusetts sprak zijn steun niet uit voor een van de kandidaten die over zijn in de strijd om de nominatie. Een gemiste kans, schrijft Politico, de toespraak van Romney laat zien waarom Trump blijft winnen omdat het de partij verdeeld houdt:

“Romney riep de facto op tot een loopgravenoorlog die tot ver in de zomer zal voortduren en de Republikeinse partij verdeelt in de hoop om Trump op de conventievloer te verslaan.”

Volgens persbureau Associated Press zouden adviseurs van Romney informatie verzameld hebben over een mogelijk nominatiegevecht tijdens de Republikeinse conventie aan het begin van de zomer, al lijkt er nog geen realistisch plan voor te bestaan. Het is onduidelijk of Romney zelf een derde keer een gooi wil doen naar het presidentschap in de strijd tegen Trump.

De toespraak van Romney:

Elke kandidaat steunt Trump

De grote verrassing vannacht was de belofte die Fox News elke kandidaat op het debat podium liet doen: dat zij zich achter Trump zouden scharen mocht hij de nominatie in de wacht slepen. Dit ondermijnt namelijk alle pogingen van hen, en die van de partij, om zich te distantiëren van de populistische koploper.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Agreed. Undermines their whole point about the danger he poses to conservatism. https://t.co/nXjiVpGpxo

    • Hans Klis