Asscher vroeg aan Femke Halsema minister te worden

Halsema in 2010 toen ze bekendmaakte op te stappen als leider van GroenLinks. Foto ANP / Valerie Kuypers

Halsema in 2010 toen ze bekendmaakte op te stappen als leider van GroenLinks. Foto ANP / Valerie Kuypers

In het kabinet-Rutte II had zomaar een heel verrassende bewindspersoon kunnen zitten: Femke Halsema. 

Tijdens de formatie in 2012 vroeg de PvdA de oud-GroenLinksleider om minister te worden in het VVD-PvdA-kabinet. Halsema nam het voorstel serieus in overweging, maar uiteindelijk blokkeerde coalitiepartij VVD haar benoeming. Dat onthult Halsema in haar politieke autobiografie Pluche, die deze vrijdag verschijnt.

Het was aankomend vicepremier Lodewijk Asscher die Halsema in september 2012 ’s avonds thuis opbelde met het aanbod. Halsema was op dat moment krap twee jaar weg uit de politiek. Onder leiding van haar opvolger Jolande Sap had GroenLinks zojuist een zware nederlaag geleden bij de Tweede Kamerverkiezingen. De PvdA, die met de VVD onderhandelde over een regeerakkoord, wilde dat Halsema op persoonlijke titel zou plaatsnemen in het kabinet, als minister van Binnenlandse Zaken of Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel. Op die manier zou Rutte II zich in de Eerste Kamer verzekeren van de vijf zetels van GroenLinks, en daar dicht in de buurt komen van een meerderheid.

Hoewel haar eerste gedachte ‘nee’ was – zegt Halsema in een interview met NRC dat komende maandag verschijnt – ging haar „politieke bloed toch weer even stromen”. Ze organiseerde een brainstormsessie over het ministerschap met twee intimi, onder wie oud-Kamerlid Kees Vendrik. Ook sprak ze met Bas de Gaay Fortman, die tijdens het kabinet-Den Uyl (1973-1977) fractievoorzitter was van de PPR, een van de voorlopers van GroenLinks. In dat kabinet zaten ministers van twee partijen (KVP en ARP) die niet hadden meeonderhandeld over het regeerakkoord.

Uiteindelijk hoefde Halsema geen beslissing te nemen, omdat de VVD niet wilde dat Halsema in het kabinet kwam. In haar boek citeert ze een sms van Asscher: „Krijg zojuist bericht uit Den Haag dat de VVD je blokkeert, hoop dat het een opluchting voor je is, voor mij is het een teleurstelling.”

Asscher bevestigt via zijn woordvoerder het verhaal van Halsema.