American Hustle NPO 3, 22.25-0.40u.

(David O. Russell, 2013). American Hustle van David O. Russell gaat over een corruptieschandaal in de jaren zeventig – aanleiding voor uitbundige verkleedpartijen. Oplichter Irving (Christian Bale) vindt in Sydney (Amy Adams) een partner in crime maar hij heeft nog een vrouw, van wie hij maar niet los kan komen: Rosalyn (Jennifer Lawrence). Als de oplichters in handen vallen van FBI-agent Richie (Bradley Cooper) zijn ze gedwongen om mee te werken aan een lokoperatie (Abscam) die corruptie in de Amerikaanse politiek moet blootleggen. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. De film draait meer nog om bedrog in de liefde, en ook om zelfbedrog. Regisseur Russell doet niet echt iets nieuws in deze film. Maar zijn losse stijl is een verademing. Hij werkt uitsluitend met een draagbare steadicam en laat hele kamers uitlichten, waardoor de acteurs kunnen gaan en staan waar ze willen. Hun deels geïmproviseerde scènes dragen enorm bij aan de levendigheid. Enigszins chaotisch is American Hustle ook, maar juist daardoor lijkt er zoveel leven in te zitten. De film ontving tien Oscarnominaties waarvan er uiteindelijk niet één verzilverd werd.