FC Twente naar vijfde klasse? Zou zomaar kunnen

Of FC Twente volgend seizoen nog profvoetbal speelt, is on-zeker. Er is een reddingsplan, maar elke misstap is fataal.

De kans dat FC Twente volgend seizoen profvoetbal speelt „acht ik niet heel groot”, sprak KNVB-directeur Bert van Oostveen woensdag. Hij voegde er aan dreigend toe dat „de begrafenis al besteld” is en dat de club „Houdini en Hans Klok” nodig heeft om voor 1 mei financieel en bestuurlijk orde op zaken te stellen.

1 Wat is de grootste bedreiging voor het voortbestaan van betaald voetbal in Enschede?

Dat zijn de gevolgen van de transfer van Dusan Tadic, die in juli 2014 voor ruim 13 miljoen naar Southampton vertrok. De zaakwaarnemer bedong 3,6 miljoen euro commissie in twee tranches van 1,8 miljoen. FC Twente nam in de jaarcijfers over afgelopen seizoen alleen de eerste 1,8 miljoen op. Getracht is om het tweede deel via schijnfacturen over het nog lopende boekjaar uit te smeren. Deze kwestie wordt nog onderzocht door een forensisch accountant, de resultaten worden medio maart verwacht.

Onderzoeker Ben Knüppe, die dinsdag zijn onderzoek naar het wanbeleid bij FC Twente publiceerde, heeft deze kwestie niet verder uitgediept. Maar de vraag of het resterende deel verwerkt had moeten worden in de jaarcijfers van 2014/15, beantwoordt hij alvast „stellig met ja”.

Daarmee zouden de jaarcijfers ingetrokken moeten worden en is een – nieuwe – puntenstraf voor FC Twente onontkoombaar.

2 Wat zijn daarvan de consequenties?

Opgeteld bij eerdere sancties komt de hoogste straf, intrekking van de licentie voor profvoetbal, akelig dichtbij. FC Twente kan zich geen misstap meer veroorloven in het sanctietraject dat hoort bij de status van club in de zorgwekkende ‘categorie 1’.

Als de licentiecommissie van oordeel is dat aanpassing van de prognoses over 2015/16 óók bestraft moet worden, is het einde verhaal. Dat ligt niet voor de hand, aangezien de club voor hetzelfde vergrijp dan twee keer gestraft wordt, maar de regels zijn niet eenduidig. FC Twente staat bovendien niet bepaald in een goed boekje bij de KNVB, met een verleden van misleiding en conflict.

FC Twente moet hoe dan ook in de halfjaarcijfers over het afgelopen half jaar genoeg punten scoren in het financiële ratingsysteem van de KNVB. De club mag niet achterlopen bij het zelf geschreven ‘plan van aanpak’ waarmee de club uit categorie 1 hoopt te komen. Betrokkenen zien dat vooralsnog positief in.

3 Welke gevaren zijn er verder voor de nabije toekomst van FC Twente?

FC Twente heeft de problemen rond de Tadic-deal gemeld bij de fiscus. Die kijkt uit naar het onderzoek voor het eventueel opleggen van een naheffing en een boete, als blijkt dat middels de hoge vergoeding verkapt loon is betaald. Dit kan oplopen tot een boete die de financiën zodanig onder druk zetten dat FC Twente deze zomer niet uit ‘categorie 1’ komt. Ook dan is het over.

Een ander pijnpunt is het ‘crediteurenakkoord’, dat rond moet komen alvorens de gemeente garant zal staan voor 32 miljoen euro. Doordat FC Twente van gemeente en KNVB uitstel heeft gekregen bij het opstellen van de halfjaarcijfers, is een vorige deal met financiers verlopen.

Er wordt nu opnieuw onderhandeld, onder andere met oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan. Illustratief voor de gegroeide belangenverstrengeling is dat de club nu om tafel moet met de ex-bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de dreigende ondergang. Zo wordt hun eventuele aansprakelijkheid voor wanbestuur onderhandelbaar. Anderzijds kan FC Twente de dreiging met juridisch stappen gebruiken om forse kwijting af te dwingen.

4 Wat gebeurt er als de proflicentie van FC Twente vervalt?

Faillissement is dan vrijwel onvermijdelijk. De gemeentelijke garantstelling vervalt als de club zijn licentie kwijtraakt. Verplichtingen gekoppeld aan schulden zijn dan niet meer te dragen, omdat er geen tv-inkomsten meer zijn en de recette en sponsorinkomsten drastisch zullen dalen. Spelers vormen dan belangrijk kapitaal in de afwikkeling door de curator. De club moet dan opnieuw beginnen in de onderste regionen van de amateurs: de vijfde klasse. Alleen als er tijdig een vermogende partij instapt kan FC Twente verder als FC Twente. Maar dan wel in de divisie onder de deze zomer nieuw te vormen tweede divisie. Dan speelt de club op het vierde niveau in Nederland.

5 Wat zijn de gevolgen voor het lopende eredivisieseizoen?

De deadline voor de halfjaarcijfers over de tweede helft van 2015 is 1 mei. Die dag speelt FC Twente mogelijk zijn voorlopig laatste profwedstrijd, uit bij Ajax. Al kan de eerder geschetste, maar niet te verwachten, ‘dubbele straf’ in het Tadic-dossier al eerder een eind maken aan de proflicentie van de club. Vermoedelijk wordt hoe dan ook een modus gevonden waarin FC Twente het seizoen, dat eindigt op 8 mei, afmaakt. Dit om de titelstrijd in de eredivisie niet nog op het laatst te beïnvloeden. De KNVB bestudeert de scenario’s en doet geen uitspraken over of resultaten aangepast worden. Ajax heeft in één wedstrijd 1 punt tegen FC Twente gehaald, koploper PSV in twee wedstrijden 6.

    • Bart Hinke