Facebook schikt zaak wraakporno

Facebook heeft donderdag een schikking getroffen met het Nederlandse meisje van wie een seksfilmpje circuleerde op internet. Dat melden het sociale netwerk en misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die zich inzet voor de zaak van Chantal. Een kort geding op vrijdag is daarmee overbodig geworden.

Facebook en het meisje, Chantal (22) uit Werkendam, mogen beiden een onderzoeker aanwijzen. Samen proberen zij in het systeem te achterhalen wie het filmpje in januari 2015 online zette.

Destijds dook een filmpje op waarin te zien was hoe Chantal haar toenmalige vriendje oraal bevredigde. Een onbekende had een vals account onder haar naam aangemaakt, het filmpje erop gezet en allerlei vriendschapsverzoeken naar bekenden van haar gestuurd. Drie kwartier later was het account weer weg, maar het filmpje was toen al een eigen leven gaan leiden. Haar toenmalige vriendje, die het filmpje met zijn telefoon maakte, ontkent verantwoordelijk te zijn.

Facebook claimde dat niet meer te achterhalen was wie het filmpje online zette omdat een maand later alle gebruikersgegevens al van de server waren gewist. Daar ging Chantal niet mee akkoord; ze stapte naar de rechter. Die bepaalde in juni dat het bedrijf de gegevens alsnog snel moest verstrekken. Als dat niet lukte, zou een externe, neutrale partij toegang moeten krijgen.

Dat lijkt nu te gaan gebeuren. De twee experts gaan op het Facebook-kantoor in Ierland onderzoeken of de data inderdaad is verwijderd.