Extra Brits geld voor grens bij Calais

Stoppen de Fransen met tegenhouden migranten bij vertrek Britten uit de EU? „Bangmakerij”, vindt Brexit-voorstander Boris Johnson.

Hollande en Cameron donderdag bij het Britse monument in Amiens.Foto Yoan Valat/Reuters

Mocht het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stappen, dan zal de Britse grens niet direct van Calais naar de andere kant van het Kanaal gaan. Maar een Brexit heeft wel degelijk „consequenties”, waarschuwde de Franse president François Hollande donderdag na een Brits-Franse top die in het teken stond van de migratiecrisis.

Hollandes woorden volgden op verhit debat in Londen en Parijs over een dreigement van zijn minister van Economische Zaken Emmanuel Macron. „De dag dat deze relatie [met de EU] uiteenvalt, zullen er in Calais geen migranten meer zijn”, had hij ’s ochtends in de Financial Times gezegd. Hij leek zo te zeggen dat voor Frankrijk na een Brexit bilaterale afspraken uit 2003 over de grensbewaking niet meer zouden gelden.

Het verdrag van Le Touquet bepaalt dat de grenscontrole voor veerboten en treinen bij het vertrekpunt ligt: de Britse douane staat in Calais, de Fransen controleren in Dover de Schengengrens. Tot 2003 konden migranten per boot naar Engeland en daar asiel aanvragen: de weg van Dover naar Folkestone, waar veel asielzoekers hun eerste onderkomen vonden, heette in de volksmond Asylum Alley.

Maar sinds 2003 tracht de Franse politie migranten die via Calais het Kanaal over willen tegen te houden, met de ‘jungle’ tot gevolg. De duizenden mensen in het krottenkamp weigeren veelal in Frankrijk asiel aan te vragen omdat ze naar Engeland willen.

De situatie is de Fransen een doorn in het oog. Sinds deze week proberen ze het kamp deels te ontruimen. De Britse premier David Cameron en president Hollande zeiden donderdag afspraken te hebben gemaakt over versneld vertrek naar het Verenigd Koninkrijk van minderjarige alleenstaande migranten die daar familie hebben. Ook liet Cameron weten 22 miljoen euro extra bij te dragen aan de Franse hulp bij de grensbewaking.

Maar dat geld „lost niets op” zolang het Verenigd Koninkrijk met veel zwart werk aantrekkingskracht op vluchtelingen uitoefent, reageerde voorzitter Xavier Bertrand van de noordelijke regio rond Calais. Voor hem is het opzeggen van het verdrag van Le Touquet „geen taboe” meer. Dat de Britse grens in Frankrijk ligt, vindt hij een „geografische aberratie”.

Dit soort dreigementen is voor burgemeester Boris Johnson van Londen, voorstander van een Brexit, „bangmakerij”. Volgens hem heeft het Brits-Franse verdrag niets met het Britse lidmaatschap van de EU te maken. „Donne moi une break”, zei hij. „Ik weiger te geloven dat [Brexit] onze relatie zou veranderen.”

    • Peter Vermaas
    • Titia Ketelaar