Europarlementariërs betalen flink (en graag) voor de Trump-show

Tot aan het Europees Parlement zijn aanhangers van Donald Trump te vinden. En die hebben er best Europees belastinggeld voor over om hun held te kunnen ontmoeten.

Foto Chris Bergin/Reuters

,,Het is duur, ja, maar voor niks schijten de mussen op je kop,” zegt europarlementariër Gerolf Annemans van Vlaams Belang die in zijn hotelkamer in Washington opgewonden aftelt tot zijn held Donald Trump het podium betreedt. Zaterdagochtend is het zover: dan spreekt Trump ter afsluiting van de jaarlijkse Conservative Political Action Conference, de CPAC.

Het is in de Verenigde Staten de conservatieve lobbyhoogmis bij uitstek. En vanzelfsprekend is Trump, sinds zijn spectaculaire opmars in de race naar de presidentsverkiezingen, de topattractie.

Daar móet je bij zijn, vindt Annemans, tevens penningmeester van de Fractie Europa van Naties en Vrijheid, de samenwerking van onder andere PVV, Front National (FN), Lega Nord en Vlaams Belang in het Europees parlement.

Als lid van een vierkoppige fractiedelegatie reisde hij begin deze week al naar Washington om er tijdens de CPAC-vierdaagse ,,te netwerken met gelijkgestemden.” Hotel en reis worden betaald uit de kas van zijn eurofractie, zegt Annemans. In die delegatie zit geen PVV-er, maar de partij steunt de afvaardiging.

,,Beetje overbodig om te vragen waarom wij met Trump symphatiseren,” zegt PVV-europarlementariër Marcel de Graaff.

,,Trump wil een muur bouwen rond migranten! Hij durft te zeggen wat door de politieke elite wordt verzwegen.”

,,Donald Trump is now America’s Marine Le Pen’ schreef onlangs het gezaghebbende blad The New Yorker. De Graaff sluit zich daar bij aan.

,,Trump past in het rijtje Fortuyn, Wilders en Le Pen.”

Le Pen

Niet alleen Annemans en zijn delegatie, maar ook hun fractieleider Marine Le Pen maakte plannen om naar Washington te vliegen. In de marge van de CPAC-conferentie zou ze er deelnemen aan een fundraising-diner ten bate van miljardair Trump. Inleggeld: 2.500 euro per persoon.

Le Pen, die als europarlementariër Trump financieel steunt en tegelijk voor de financiering van haar eigen partij onlangs 9 miljoen euro leende van een aan Poetin gelieerde Russische bank; een ongemakkelijke combinatie?

,,Ik hoop dat het diner haar goed zal smaken,” reageert De Graaff laconiek. De PVV-er is samen met Le Pen co-voorzitter van de Fractie Europa van Naties en Vrijheid. Hij was zelf ook graag naar Washington gereisd. ,,Er is in goed overleg besloten wie zou gaan. Marine is nu eenmaal meer het politieke gezicht van onze fractie.”

Na een dag vergeefs aankloppen bij de kantoren van Le Pen in het Europees parlement – niemand is aanwezig – sms’t donderdagavond De Graaff met het laatste nieuws.

,,Marine toch niet naar CPAC. Zal dus ook niet deelnemen aan charity dinner.”

Maar er was toch ‘in goed overleg besloten’?

De Graaff: ,,Het is mij niet bekend of zij zich voor het Trump-diner had aangemeld. En verder heb ik me er niet mee bemoeid.”

Als Trump zaterdag achter de microfoon plaatsneemt kan hij in ieder geval rekenen op het applaus van Vlaams Belanger Gerolf Annemans en zijn eurodelegatie. ,,Het CPAC-entréegeld, iets meer dan 1000 euro per persoon, is inderdaad Europees belastinggeld,” zegt Annemans.

,,Maar daar is niks mis mee. Andere europarlementariërs gebruiken hun budget net zo goed voor werkreizen.”

    • Tijn Sadée