‘Eten draait om gezelligheid, om delen’

Met deze foto van een zelfgebakken cake wint Tesliem de publieksprijs in NRC's fotowedstrijd van februari.
Met deze foto van een zelfgebakken cake wint Tesliem de publieksprijs in NRC's fotowedstrijd van februari. Foto: Tesliem

Foodblogger Tesliem wint de publieksprijs van februari in de NRC Fotowedstrijd 2016. Haar foto van een zelfgemaakte cake kreeg 987 stemmen. Het thema van de maand was Eten.

“Eten draait om gezelligheid, om delen”, zegt de blogger en docente maatschappijleer (26 jaar, Apeldoorn). “Deze cake maakte ik op een zondagmiddag bij mijn ouders. Ik kom uit een groot gezin met acht kinderen. Elke week komen we met z’n allen samen, inclusief aanhang en kleinkinderen. Iedereen neemt dan wat mee.

Mijn moeder en zussen kunnen ontzettend goed koken. Ik ben begonnen met hen na te doen en daarna met hun ervaring gaan spelen. Deze cake is mijn eigen recept. Hij is super zacht en luchtig omdat ik geen boter, maar olie gebruik. En er zit alles bovenop wat ik lekker vind: chocolade, vanille, kokos en choco.

Omdat mijn broertjes en zusjes vaak niet kunnen wachten met aanvallen, moet het fotograferen meestal snel gaan. Deze keer heb ik de taart nog even naar de slaapkamer gesjouwd. Daar is een schuin dak waardoor het licht er mooi op schijnt.

Ik probeer de laatste tijd ook een beetje rekening te houden met het decor. Hier heb ik een kartonnen krukje gebruikt met een houtpatroon, dat ooit in mijn kerstpakket zat. De witte borden zorgen voor contrast met de al vrij gekleurde cake.

Facebook

Ik deel mijn foto’s met recepten al enkele jaren op de Facebookpagina ‘Koken en bakken’. Daar kreeg ik zulke leuke reacties dat ik een jaar geleden ook mijn eigen pagina opgezet heb. Inmiddels heeft die 3500 leden.

De website ramadanrecepten.nl neemt mijn foto’s en recepten weleens over. En ik post altijd onder de naam Tesliem, wat in het Arabisch een soort vredesgroet betekent. Maar mijn afkomst en geloof spelen niet een bijzonder grote rol in mijn berichten. Ik maak weleens de Marokkaanse koekjes van mijn moeder, maar ook heel Hollandse gerechten.

Voor deze wedstrijd heb ik alledrie de pagina’s opgeroepen op me te stemmen. Enkele leden hebben mijn foto vervolgens weer actief gepromoot op hun eigen pagina. Ik ben ze heel dankbaar. Dat onbekenden zoveel moeite voor mij deden, heb ik als erg bijzonder ervaren. Ook mijn leerlingen van in totaal zeven klassen heb ik gevraagd te stemmen. Als ik zou winnen, moest ik wel taart van ze meenemen. Ben dus al de hele dag aan het bakken.”

Meer foto’s bekijken of zelf insturen kan op foto.nrc.nl. Het thema van maart is Vervoer.