Die valpartij heeft er bij Ligtlee ingehakt

Twee maanden geleden viel Elis Ligtlee zo hard dat ze in Londen nog altijd niet de oude is. Toch bemachtigde ze een olympisch ticket.

Elis Ligtlee is regerend Europees kampioen op de onderdelen keirin en sprint. Foto Andy Rain/EPA

Op dinsdag, toen het WK baanwielrennen nog niet officieel was begonnen maar alle renners wel de gelegenheid kregen te trainen op de baan van de Lee Valley Velodrome, had Elis Ligtlee (21) zich van de wijs laten brengen door journalisten. Ze was gewezen op de mogelijkheid van diskwalificatie op de teamsprint, die een dag later plaats zou vinden. Als ze de koppositie te vroeg van Laurine van Riessen zou overnemen, namelijk voor een witte lijn op de baan, dan zou kwalificatie voor Rio de Janeiro in het geding komen. En daar had Ligtlee geen rekening mee gehouden.

Het gebeurde niet, de vrouwen plaatsten zich woensdag met een weinig overtuigende zesde plaats voor de Olympische Spelen, maar na afloop van die race stond Ligtlee stevig te puffen. Opgelucht, dat wel, en „superblij”, natuurlijk. Want waar ze al sinds haar tijd op de BMX-fiets van had gedroomd, sterker, de hele reden waarom ze in 2011 de overstap had gemaakt naar het baanwielrennen, gaat komende zomer werkelijkheid worden. Maar ze moest ook dit kwijt: „Dat jullie dat nu weer moeten zeggen voor de race, van die diskwalificatie. Ik kon er gisteren amper van slapen.”

Het zegt iets over de wijze waarop Ligtlee, regerend Europees kampioene op de onderdelen keirin en sprint, op deze wereldkampioenschappen in haar vel lijkt te steken. Ze is vrolijk, beleefd, maar ze oogt niet vlijmscherp, niet in de modus operandi om al haar tegenstanders opzij te zetten.

Hoe kan het ook anders. Amper twee maanden geleden, op zondag 10 januari, ging Ligtlee in een bijprogramma van de Rotterdamse Zesdaagse zo hard onderuit dat het onmiddellijk zwart werd voor haar ogen. Een golf van gruwel rolde over de volgepakte tribunes van Ahoy toen Ligtlee in volle sprint haar Britse collega Victoria Williamson raakte. De twee vielen en kwamen onderaan de baan tot stilstand.

Toen Ligtlee per brancard werd weggedragen had ze nog steeds geen idee waarom haar vriend uit pure machteloosheid een stoel in tweeën stond te trappen. Zij was immers het bewustzijn verloren, maar de toekijkende massa niet.

De schade bij Ligtlee viel mee. Een hersenschudding, een gekneusd en daarmee opgezet jukbeen en een beurse heup, dat was het wel. Maar Williamson was er slechter aan toe: zij brak haar heup, wat ribben en ruggenwervels. Terwijl Ligtlee zich snel weer kon richten op deze WK en ook op de Spelen, zit de nek van de Britse nog altijd in een brace.

Geschrokken van boze reacties

Part of the job, en de vrouwen staan op goede voet, maar het was Ligtlee aanvankelijk niet in de koude kleren gaan zitten, zei ze tijdens een persdag anderhalve week voor Londen. Naast het feit dat dit ongeluk plaatshad in een erg belangrijke trainingsweek, hetgeen haar op dit toernooi op achterstand zet, was ze geschrokken van het effect van social media.

Al op de avond van de crash postte ze een berichtje over haar verwondingen en hoe die mee leken te vallen. Maar ze repte toen nog met geen woord over de situatie van Williamson en dat schoot een paar mensen in het verkeerde keelgat. Ligtlee trok het zich aan, schrok ervan hoe hard mensen kunnen zijn, maar gaf het hele gebeuren een plekje. Maar beelden van de crash keek ze nooit terug. Ze koesterde juist het feit dat ze meteen buiten bewustzijn was geraakt.

Ondanks die val leek ze woensdag, tijdens de teamsprint, niet extra voorzichtig. Maar hoe anders is dat donderdag op de keirin, een chaotisch onderdeel over twee kilometer waarbij een brommer de renners in gang trekt. Als de brommer plaatsmaakt, begint een steekspel. Het is dan schouder aan schouder vechten om een goede plek.

In de race voor Ligtlee een valpartij. De Nederlandse rijdt daarna mat en moet op herkansing. Daarin vermijdt ze het gedrang: ze sprint van kop af en plaatst zich voor de tweede ronde. De puf is er dan uit. Ze wordt zesde en laatste. Die val in een vol Ahoy heeft erin gehakt, dat kan niet anders.

    • Dennis Meinema