Denemarken wil missie tegen IS uitbreiden naar Syrië

Als het plan doorgaat, zal Denemarken een van de landen worden die per inwoner het meeste bijdraagt aan de strijd tegen IS.

De Deense premier Lars Lokke Rasmussen. Foto Finn Frandsen / AP

De Deense regering zal binnenkort een plan presenteren om de missie in Syrië uit te breiden met vierhonderd man militair personeel en luchtaanvallen om terreurgroep Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Het parlement zal in april stemmen over het voorstel, maar de grootste partijen hebben al openlijk hun steun uitgesproken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van premier Lars Lokke Rasmussen.

Als het plan doorgaat, zal Denemarken in één klap een van de landen worden die per inwoner het meeste bijdraagt aan de strijd tegen IS, volgens de minister van Defensie. Denemarken heeft 5,6 miljoen inwoners. Denemarken was al actief in de strijd tegen IS in Irak, maar trok vorig jaar zeven F-16’s terug voor onderhoud. De komende maanden zullen deze gevechtsvliegtuigen weer ingezet worden. Momenteel trainen 120 Deense militairen Irakese en Koerdische troepen.

Nederland heeft 330 militairen ingezet in Irak, van wie 130 Iraakse en Koerdische strijdkrachten ondersteunen. Onlangs werd deze missie uitgebreid met luchtacties in Oost-Syrië. De vier Nederlandse F-16-jachtvliegtuigen (en twee reservetoestellen) blijven tot 1 juli actief in het uitgebreidere inzetgebied.

Frankrijk en VS vroegen hulp

De Deense uitbreiding van de missie naar Syrië, waaronder een grotere inzet van F-16’s en een C130 transportvliegtuig, zou halverwege 2016 moeten plaatsvinden. Het besluit komt na een oproep van Frankrijk en de Verenigde Staten. Onder de vierhonderd manschappen zitten met name piloten en ondersteunend personeel. Daarnaast zet Denemarken zestig speciale eenheden in.

In de verklaring zegt de Deense minister van Buitenlandse Zaken Kristian Jensen:

“De missie is ook bedoeld om bevrijde gebieden te stabiliseren, financiële bronnen van IS te stoppen en de propaganda van IS tegen te gaan.”

    • Menno Sedee