Controle op wapenkamers leger niet waterdicht; acht vuurwapens verdwenen

De controle van de wapenkamers van Defensie is niet waterdicht. De afgelopen jaren bleek acht keer een vuurwapen gestolen of vermist. Het ging meestal om Glock 17-pistolen, die populair zijn bij criminelen. Drie van deze wapens zijn later teruggevonden.

Dit blijkt uit processen-verbaal over verdwenen vuurwapens uit de jaren 2011-2015, waarover persbureau ANP beschikt.

Met een gestolen Glock is de afgelopen jaren zeker één moord gepleegd, in 2012, door een oud-militair die het stal op een Nederlandse basis in Afghanistan. Hij werd vorig jaar tot 30 jaar veroordeeld.

Van de acht wapens ging het om zes Glocks, één keer om een exercitiewapen CZ 70-pistool en één keer om een Colt C7-geweer. Uit de documenten blijkt dat de controle op de toegang tot de wapenkamers en het verstrekken en terugontvangen van de wapens soms te wensen heeft overgelaten.

Een officier in Oirschot, wiens Glock werd gestolen (2011), stelt dat elke opening en sluiting moet worden geregistreerd. „Ik ben me er ook van bewust dat deze registratie niet altijd gebeurt.”

Bij de aangifte van diefstal van een Glock (2012) op een kazerne in Doorn werd opgemerkt dat controlelijsten niet up-to-date waren. Defensie zegt in een reactie voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat wapens worden vermist. „Een menselijke fout of diefstal is echter nooit uit te sluiten.” (ANP)