Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Kiwi met papaja, limoen en chil

illustratie jet peters

Matt Wilkinson, auteur van Simpele Seizoenssalades, behandelt de vier seizoenen met elk dertien recepten. Voor elke week van het jaar een recept dus. Hij sluit elk seizoenshoofdstuk af met een variatie op een fruitsalade. De fruit die erin gaat, is - uiteraard - seizoensgebonden. Deze salade, prima als toetje, dient als een leuke opfrisser in koude, barre tijden.

Labne is een variant van hangop - uitgelekte yoghurt - uit het Midden-Oosten, die ook wel eens yoghurtkaas wordt genoemd. Hij wordt niet zoet, maar juist hartig geserveerd met bijvoorbeeld zout en olie. Je kunt het zelf maken, of vinden bij Midden-Oosterse winkels. Papaya kun je in de meeste supermarkten krijgen.

Breng in een pannetje de suiker aan de kook met chilivlokken, azijn, wodka (als je wilt) en 50 ml water. Voeg limoenschil en limoensap toe, roer door, neem van het vuur en laat iets afkoelen. Doe de stukken kiwi en papaya in een kom, giet de chilisiroop erover en laat 5 minuten intrekken. Verdeel over 4 kommen. Schep er een dot labne op en serveer.

    • Sam de Voogt