Controle op militaire wapenkamers faalt

Het beheer van de wapenkamers van defensie is niet waterdicht. De afgelopen jaren werd acht keer een vuurwapen gestolen of vermist. Het ging meestal om Glock 17-pistolen, die populair zijn bij criminelen. Drie van deze wapens zijn later teruggevonden.

Dit blijkt uit processen-verbaal over verdwenen vuurwapens uit de jaren 2011-2015, waarover persbureau ANP beschikt.

Met een gestolen Glock is zeker één moord gepleegd, in 2012. Een oud-militair ontvreemdde het wapen op een Nederlandse basis in Afghanistan. Hij werd vorig jaar tot dertig jaar cel veroordeeld.

Van de acht wapens ging het om zes Glocks, één keer om een CZ 70-pistool en één keer om een Colt C7-geweer. Uit de documenten blijkt dat de controle op de toegang tot de wapenkamers en het verstrekken en terugvorderen van de wapens soms te wensen heeft overgelaten.

Een officier in Oirschot, wiens Glock werd gestolen in 2011, stelt dat elke opening en sluiting van de wapenkamer moet worden geregistreerd. „Ik ben me er ook van bewust dat deze registratie niet altijd gebeurt.”

Bij de aangifte van diefstal van een andere Glock (in 2012), op een kazerne in Doorn, werd opgemerkt dat controlelijsten niet up-to-date waren. Defensie zegt maatregelen te nemen om te voorkomen dat wapens worden vermist. Een woordvoerder: „Een menselijke fout of diefstal is echter nooit uit te sluiten.” (ANP)