China verhoogt uitgaven defensie met 7 tot 8 procent

De toename is de laagste in zes jaar, maar ligt in lijn met de groei van de Chinese economie vorig jaar.

Het Chinese Volksbevrijdingsleger wordt met 300.000 soldaten ingekrompen.
Het Chinese Volksbevrijdingsleger wordt met 300.000 soldaten ingekrompen. Foto Isaac Lawrence/AFP

China verhoogt de militaire uitgaven dit jaar met 7 tot 8 procent. Dat is de kleinste toename van het defensiebudget in zes jaar, zo heeft Fu Ying, onderminister van Buitenlandse Zaken, vrijdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Tevens wordt het Volksbevrijdingsleger met 300.000 militairen ingekrompen tot een troepenmacht van twee miljoen Chinezen.

Met de verhoging zal het defensiebudget dit jaar een omvang hebben van zo’n 154 tot 155 miljard dollar (ongeveer 141 miljard euro). Daarmee staat China tweede op de lijst van landen met de grootste militaire uitgaven, ruim achter de VS die het afgelopen jaar meer dan drie keer zo veel uitgaven aan landsverdediging.

De toename van het defensiebudget loopt in het Aziatische land elk jaar parallel met de groeicijfers van de economie en dit jaar vormt daarop geen uitzondering. De Chinese economie groeide in 2015 volgens gegevens van het overheidsstatistiekbureau met 7,3 procent, het laagste groeicijfer in 25 jaar.

Bij de uitbreiding van het defensiebudget, dat zaterdag officieel wordt gepresenteerd, moeten volgens analisten wel kanttekeningen worden gemaakt. De daadwerkelijke militaire uitgaven liggen fors hoger - zo’n 40 tot 50 procent, schatten zij - omdat niet alle activiteiten in het budget worden opgenomen.

Correspondent Oscar Garschagen bevestigt dat:

“Het ruimteprogramma van de luchtmacht zit bijvoorbeeld niet in de begroting, evenals de uitgaven aan zogenoemde cyber warfare (digitale oorlogvoering, red.). Ook vallen paramilitaire politie-eenheden onder een andere begroting. Dat maakt het voor militaire analisten lastig om te bepalen wat de precieze betekenis van dit cijfer is.”

Zuid-Chinese Zee

Opvallend was volgens de correspondent ook de openheid waarmee Ying vrijdag sprak over de activiteiten in de Zuid-Chinese Zee. Zo waren er vorige maand berichten over de plaatsing van raketten door het Aziatische land op een eiland in die Zuid-Chinese Zee. Het gebied waarin het eiland ligt is al tientallen jaren in handen van China, maar wordt ook door Taiwan en Vietnam geclaimd. Beijing ontkende aanvankelijk dat de raketten waren geplaatst.

“Nu heft China die sluier van geheimhouding op en zeggen ze: wij zijn daar zeer actief en bouwen militaire installaties”, zegt Garschagen. “Het is grondgebied dat ver van huis ligt en dat moet beschermd worden.”

Pittige discussies

Achter de schermen wordt pittig gediscussieerd over de Chinese militaire uitgaven, stelt hij.

“In een aantal kranten hebben hoge officieren gezegd dat het budget met dubbele cijfers moet stijgen, misschien zelfs tot 20 procent, wil China aan alle eisen in de Zuid-Chinese zee voldoen. Bovendien worden er 300.000 soldaten van het Volksbevrijdingsleger afgedankt. Waar wordt dat ontslag van betaald?”

Met een leger van twee miljoen militairen heeft China nog altijd het grootste staande leger ter wereld. De inkrimping is een logisch besluit, stelt Garschagen:

“China wordt aan de landsgrenzen niet bedreigd door de buren. De dreiging komt uit het Oosten, van Japan en de Verenigde Staten. Het land verschuift uitgaven duidelijk van het land naar de zee- en luchtmacht.”