Brouwers speciaalbier hebben tekort aan hop

Doordat de oogsten tegenvielen door de droogten zijn veel hopsoorten die nodig zijn voor speciaalbieren moeilijk te krijgen.

Een speciaalbier van één van de grote Nederlandse brouwers.
Een speciaalbier van één van de grote Nederlandse brouwers. Foto Koen van Weel / ANP

Brouwers van speciaalbieren kampen met een tekort aan hop. Dat komt doordat de oogst van verleden jaar door de droogte erg tegenviel, zo stelt voorzitter Constant Keinemans van het samenwerkingsverband Klein Brouwerij Collectief (KBC). Vooral hopsoorten die nodig zijn voor het maken van speciaalbier zijn momenteel moeilijk te krijgen.

De hop die Nederlandse brouwers gebruiken, komt volgens Keinemans onder meer uit Duitsland, Tsjechië en Groot-Brittannië. “Maar ook uit de Verenigde Staten. Eigenlijk halen ze het overal vandaan”, aldus de voorman van het KBC. Bij het collectief van Keinemans zijn zo’n 153 kleine en middelgrote brouwers aangesloten.

De slechte oogst is volgens Keinemans overigens niet de enige reden voor het tekort aan hop. Hij zegt:

“Er wordt ook gewoon steeds meer speciaalbier gebrouwen, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. IPA (Indian Pale Ale) komt de laatste tijd steeds meer in trek. Dus de hopsoorten die daar in gaan, zijn al heel moeilijk te krijgen.”

‘Grote brouwers hebben geen last van tekort’

Volgens de Vereniging Nederlandse Brouwers, een koepelorganisatie voor de tien grootste brouwers in Nederland, zijn het overigens vooral de kleine brouwers die hinder ondervinden van het tekort aan hop. “Voor zover ik weet hebben onze leden daar geen last van”, laat een woordvoerder van de organisatie desgevraagd weten. Waarom dat is, kan ze niet zeggen.

Keinemans denkt echter dat de kleinere brouwers wel een oplossing zullen vinden. “Die zijn meestal heel innovatief”, stelt hij. “Als ze de ene hopsoort niet kunnen krijgen, gaan ze gewoon iets anders doen. Dan maken ze bijvoorbeeld een biersoort waar andere soorten hop voor nodig zijn.”