Braziliaanse ex-president Lula opgepakt in fraudezaak

Lula zou als regeringsleider steekpenningen hebben ontvangen in ruil voor grote bouwopdrachten.

De Braziliaanse oud-premier Lula wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen.
De Braziliaanse oud-premier Lula wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen. foto Douglas Magno/AFP

De Braziliaanse federale politie heeft vrijdagochtend oud-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva opgepakt en meegenomen voor verhoor. In de woning van de ex-politicus in Sao Bernardo do Campo en het huis van zijn zoon Fábio zijn huiszoekingen verricht, meldt persbureau Reuters. De inval maakt onderdeel uit van operatie ‘Wasstraat’, een grootschalig onderzoek naar corruptie en fraude binnen staatsoliebedrijf Petrobras.

Lula zou zijn invloed als president hebben aangewend ten gunste van onder meer het grote bouwbedrijf Odebrecht. Die onderneming zou rekeningen aan Petrobras kunstmatig hebben opgekrikt, schreef correspondent Nina Jurna vorig jaar:

“Een deel deze ‘overwinst’ zou zijn gebruikt om steekpenningen te betalen aan politici van regeringspartij PT (arbeiderspartij) in ruil voor grote bouwopdrachten. Samen met een ander bouwbedrijf zou Odebrecht ruim 710 miljoen reais (200 miljoen euro) smeergeld hebben betaald.”

Odebrecht heeft vrijdag bevestigd dat de politie ook bij het bedrijf is binnengevallen. Daarbij is het hoofdkwartier in Sao Paulo doorzocht.

Later op de dag was de oud-president na een verhoor van drie uur weer buiten. Tegenover de pers zei hij “nergens bang voor te zijn”. Volgens Lula voelen de elites in het land zich ongemakkelijk door de hulp die de armere lagen van de bevolking kregen tijdens zijn ambtsperiode. Hij had meer respect verwacht en het was dan ook niet nodig geweest om de politie op hem en zijn familieleden af te sturen. Er zou sprake zijn van een “mediaspektakel”.

Correspondent Nina Jurna ging ondergronds op zoek naar de wortels van het grootste corruptieschandaal uit de Braziliaanse geschiedenis: In de ‘wasstraat’ van Petrobras

Bewijs

De politie zegt te beschikken over bewijzen dat de ex-president steekpenningen heeft aangenomen:

“Lula was eindverantwoordelijk bij het aanstellen van directeuren bij Petrobras en was dan ook één van de mensen die profiteerden van deze misdaden. Er zijn bewijzen dat hij door de criminele delicten verkiezingscampagnes heeft gefinancierd”

Meerdere arrestaties

De Braziliaanse politie zegt vrijdag 33 invallen en elf arrestaties te hebben verricht in het kader van het onderzoek. Daarbij werd ook het kantoor van zijn non-profitorganisatie Instituto Lula doorzocht.

Twitter avatar JornalOGlobo Jornal O Globo Assista ao vivo à coletiva da PF da ação contra Lula. https://t.co/jLuMllnko7 https://t.co/PCkKLk9PLF

Lula was president van het land tussen 2003 en 2011. Tijdens zijn ambtstermijn zou het grootste deel van de corruptie hebben plaatsgevonden. Lula werd opgevolgd door Dilma Rousseff. Haar regering heeft te kampen met de naweeën van het schandaal rond Petrobras. Rousseff is zelf geen verdachte in het Petrobras-schandaal, maar tegen haar loopt wel een afzetprocedure vanwege het sjoemelen met de staatsboekhouding. Bovendien verkeert het land in een diepe recessie.

In een reactie heeft de Braziliaanse minister van Werkgelenheid Miguel Rosetto gezegd dat de arrestatie van Lula “een daad van geweld” genoemd kan worden:

“Dit is geen gerechtigheid, dit is een duidelijke aanval op wat Lula vertegenwoordigt als politiek en maatschappelijk leider.”