Braziliaanse economie met bijna 4 procent gekrompen

Brazilië heeft te kampen met inflatie, corruptie en daling van olie- en grondstofprijzen. De recessie slaat hard toe.

De economie van Brazilië is vorig jaar met 3,8 procent gekrompen, blijkt uit cijfers van het overheidsinstituut voor de statistiek, IBGE. De afgelopen 25 jaar had de economie in het land niet met zulke negatieve cijfers te maken. Geen enkel ander G20-land presteerde in 2015 slechter dan Brazilië.

Brazilië is in diepe recessie door onder meer de dalende prijzen van grondstoffen. Het land leunt zwaar op de handel in grondstoffen. Het gevolg is dat als de economische groei in een ander land waar Brazilië veel zaken meedoet minder groot is, zoals in China nu het geval is, de mijnbouw en de sojaproductie in Brazilië dat direct merken.

Daarnaast kampt het land met een inflatie van ongeveer 10 procent en de hoogste werkloosheid in tientallen jaren. De val van de munteenheid in Brazilië, de real, heeft direct gevolgen voor de economische ontwikkeling. Het afgelopen jaar verloor de real 50 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Daardoor kreeg de export wel een duwtje in de rug en steeg met 6,1 procent, maar daalde de import van goederen met ruim 14 procent.

Ook de sterk gedaalde olieprijs speelt een rol. Daarbij komt dat het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras en grote constructiebedrijven zich middenin een slepende corruptieaffaire bevinden. Als gevolg daarvan liggen grote infrastructurele projecten al maanden stil.

De tegenvallende cijfers komen niet helemaal als een verrassing. Kredietbeoordelaars als Fitch en Standard & Poor’s gaven Brazilië vorig jaar al de junkstatus, na jaren van tegenvallende groei. Met zo’n waardering wordt het voor een land een stuk duurder om te lenen en trekken veel investeerders hun geld terug. Dat blijkt ook te zijn gebeurd. In 2015 werden de investeringsplannen in Brazilië met 14 procent teruggedraaid en verloren 1 miljoen mensen hun baan.