99 klachten over seksueel misbruik door VN-personeel

Een groot deel van het misbruik in 2015 vond plaats tijdens vredesmissies in Afrika, blijkt uit een VN-rapport.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN liet een rapport opstellen naar het seksueel misbruik door VN-personeel.
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN liet een rapport opstellen naar het seksueel misbruik door VN-personeel. Foto Ahmed Ouoba/AFP

Bij de Verenigde Naties zijn afgelopen jaar 99 nieuwe klachten binnengekomen over seksueel misbruik door eigen personeel. Dat is een toename van negentien ten opzichte van de tachtig beschuldigingen van seksueel geweld in 2014, zo blijkt uit een rapport dat in handen is van persbureau Reuters.

Een meerderheid van de beschuldigingen betreft acties van blauwhelmen actief bij VN-vredesmissies. De meeste van die missies vinden plaats in Afrika. Dertig zaken gaan over VN-personeel dat niet actief was in een vredesmissie. Wie dat zijn en waar dat misbruik plaatsvond, wordt niet duidelijk uit het rapport.

Centraal Afrikaanse Republiek

Het onderzoek volgt op nieuw beleid bij de Verenigde Naties waarin naming en shaming centraal staan, oftewel het noemen van namen als het gaat om seksueel misbruik. Het beleid werd ingevoerd nadat vorig jaar aan het licht kwam dat een aantal Franse militairen zich in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) schuldig hadden gemaakt aan onder meer verkrachting van kinderen.

Vorige maand doken er nieuwe misbruikgevallen door VN-troepenmachten in het Afrikaanse land, waar sinds eind 2012 een bloedig conflict woedt tussen moslimrebellen (Séléka) en christelijke strijdgroepen (Ant-Balaka).

De beschuldigingen uit het rapport gaan over militairen uit in totaal 21 landen, waaronder Duitsland, Slowakije en Zuid-Afrika. Naast de missie in CAR ging het ook om vredesoperaties in Haïti, Mali, de Democratische Republiek Congo en Ivoorkust.

Aanbevelingen

In het document zijn aanbevelingen opgenomen waarmee landen vermeende misbruikers gemakkelijker kunnen opsporen en vervolgen. Zo zou de rechtsgang openbaar moeten zijn in het land waar het seksueel geweld plaatsvond. Zulke berechting vindt nog geregeld achter gesloten deuren plaats. Vaak blijft onduidelijk of er een straf is opgelegd, wordt in het rapport gesteld. Daarnaast moet er een database komen met DNA-materiaal van alle deelnemers aan VN-vredesmissies.

De VN benoemden vorig jaar al de Amerikaanse Jane Holl Lute tot speciaal coördinator voor het verbeteren van de reactie van de VN op seksueel misbruik van blauwhelmen. Lute was betrokken bij eerdere onderzoeken naar seksueel misbruik binnen de VN, zoals in Soedan in 2007 en in Liberia en Haïti in 2006.